Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Holín (obec) [5335]



Obec Holín leží západně od Jičína, v jeho těsné blízkosti. Obec s 568 obyvateli a 4 sídelními jednotkami: Holín, Pařezká Lhota, Horní Lochov, Prachov je druhou největší obcí mikroregionu. Její význam je dán i tím, že na celém území obce se rozprostírá CHKO Český ráj a vstupní místo do přírodní rezervace Prachovské skály (k.ú. Horní Lochov, Pařezská Lhota, Prachov) – skalní pískovcové město s pestrou mozaikou jeho biotopů, 261,91 ha, které spolu s malebnou krajinou a lidovou architekturou tvoří turisty hojně navštěvovanou oblast. Přírodních rezervací bylo vyhlášeno na okrese Jičín pouhých 7, z toho 1 je na území svazku.

Po území vedou dvě naučné stezky „Bitva u Jičína 29.června 1866 a naučná stezka „Prachovské skály“ pro pěší se zaměřením na geologii, botaniku, archeologii, historii a ekologii. Historickou zajímavostí jsou zbytky skalního hradu Pařez v katastru obce Pařezská Lhota. Území obce se rychle rozvíjí, je tu značný podíl nových obytných domů a staré chalupy se opravují a lákají turisty k rekreaci.

Holín je vesnicí se středovou komunikací obestavenou jak vesnickou zástavbou s větším či menším hospodářstvím, tak domky městského typu.

Vzdálenost cca 3 km od okresního města Jičín, ukončení činnosti zemědělského družstva a existence několika prosperujících firem dává předpoklad pro tuto obec žít městským způsobem života. Sídlí zde Obecní úřad Holín – tedy správní úřad pro ostatní obce.

K dokreslení je nutno se zmínit o fotbalovém hřišti, volejbalovém a tenisovém kurtu, o dětských hřištích s krásnými prolézačkami. Pěkné koupání je ve vybudovaném rybníku Čistý za vesnicí směrem k Prachovským skalám.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Holín (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)