Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boháňka (obec) [5318]



Boháňka se nachází na úpatí chlumského vrchu v okrese Jičín, kraj Královéhradecký. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 217 obyvatel. Obec má výtečnou polohu, leží 6 km od Hořic, 25 km od Jaroměře, Hradce Králové a Dvora Králové. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1378.

V blízkosti obce leží obce Miletín a Velký Vřešťov. Z obce je výhled téměř do celého kraje a na vrcholky Krkonoš. Obcí vedou turistické a cykloturistické trasy. Obec je oblíbenou rekreační lokalitou.

VÝSTAVBA

V posledních dvou letech v obci zakoupilo st. pozemek, započalo rekonstrukci domu či jebo výstavbu 7 rodin. V obci funguje obchod, autobusové spojení, letní kino, spolek hasičů a myslivců. Škola, školka, pošta nádraží ČD cca 3km. V obci není plyn. V okolí je překrásná krajina a mnoho možnosti k turistice i zimní. Hledáte li lokalitu k bydlení spjatému s přírodou a přitom kousek od města (6 km) , je toto místo tím pravým. Případné info o možné výstavbě podá místní OÚ a soukr. majitelé pozemků, jejichž cena se v roce 2008 pohybovala do 125kč/m2. (orientační údaj !!)

Pamětihodnosti, kámen, sochy.

Obec proslavil boháňský pískovec těžený v lokalitě Skála. Pro svou kvalitu a barvu je celosvětově uznáván v sochařsko-kamenické a figurální činnosti.Z pískovce těženého v obci je vystavěna např. Bílá věž v Hradci Králové; bylo ho použito při výstavbě města Josefov u Jaroměře, dále na různých stavbách v Praze a na mnoha dalších v českých městech. V katastru obce je v blízkosti vodojemu stálá expozice sochařské tvorby kamenické školy Hořice.

Keltské sídliště

Asi 300 m od vesnice Skála leží keltské starověké sídliště (cca 2200 př. n. l.) kruhového tvaru z doby laténské. Jedná se o ojedinělý druh tohoto tvaru se čtyřmi vstupy ve střední Evropě. Nejbližší podobné leží v Bretani. Toto kultovní místo je v současné době ve špatném stavu, stále však v památkové péči a zákonem chráněné. V místě proběhl archeologický průzkum el. indukcí. Nalezené předměty jsou v úschově muzea.

Části obce

Boháňka, Skála, Chloumek, Votuz, Maňovice.

(M. KORBEL)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Boháňka (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)