Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jiřetín pod Bukovou (obec) [5293]



Obec Jiřetín pod Bukovou leží cca 3 km severozápadně od Tanvaldu. Rozkládá se na jihovýchodním úpatí Bukové hory, řekou Kamenicí oddělen od Horního Tanvaldu a Albrechtic v Jiz.horách. Sousedí s obcemi Josefův Důl-Antonínov, Maxov, Lučany nad Nisou a Smržovkou.

V 17. století byly na tomto území, tehdejšího panství Smržovka, zakládány horské obce. Nejstarší písemné zmínky o obci pocházejí z let 1654 až 1676. Přesný rok založení obce se však nepodařilo zjistit. Předpokládá se, že byla založena současně s Albrechticemi, tedy v roce 1670. Jako samostatná obec je Jiřetín poprvé uváděn v pozemkové knize z 1707. Zde se uvádí v obci 7 sedláků (statků) a 10 chalupníků. Čísla popisná výše zmíněných sedláků byla 6, 8, 15, 16, 17, 19 a 21. Prvním rychtářem v obci je roku 1727 uváděn Christian Seibt.

Nynější název obce – Jiřetín pod Bukovou byl odvozen od jména jednoho ze tří prvních usedlíků, Georga Kreuzingera, a prodělal v minulosti několik změn: 1656-Geörgthal, 1676-Geörgensberg či Georgensberg nebo Girgenthal až po Georgenthal. Toto bylo později přeloženo jako Jiřetín.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jiřetín pod Bukovou (obec) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)