Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Roudnice (obec) [5098]



Roudnice je významná obec ležící v jižní části okresu Hradec Králové mezi krajským městem a Chlumcem nad Cidlinou.

Z hlediska struktury osídlení má obec důležité hospodářsko-společenské postavení, které je možno vysledovat i v její historii.

Roudnice byla osídlena (jak dosvědčují archeologické nálezy) již v mladší době kamenné. První písemná zmínka o Roudnici je datována k roku 1384, tehdy jako Rudnicz. Jméno obce pak doznalo různých úprav – v roce 1401 Rudnicze a roku 1436 se již objevuje dnešní název Roudnice. Název je odvozen pravděpodobně od rudného podloží. Nejstarší osídlení bylo na pahorcích severně od dnešní obce, kde vznikla koncem XIV. Století tvrz zvaná Turyň. Do vývoje obce zasahovala celá řada majitelů – od Beneše z Rýzmburku na konci XIV. století, k Hynku Hlaváčovi z Třebechovic, rodu Markvartů, Soběslavovi z Miletínka, až po Viléma z Pernštejna. Po roce 1560 přešla Roudnice s Pardubickým panstvím do majetku Královské koruny.

V roce 1622 se v obci usadil rod Veverků, ke kterému patří pozdější bratranci Veverkové, vynálezci ruchadla. Roudnickým rodákem byl i Matěj Chvojka (1755 – 1791), jeden z vůdců povstání sedláků v roce 1775. K uctění památky této významné postavy a selské rebelie stojí v Chlumci nad Cidlinou socha. Z Roudnice pochází i otec slavného polského malíře Jana Matějky (jeho nejvýznamnější obraz – Bitva u Grünwaldu).

Roudnice je ulicová ves o délce 3,5 km, rozložená kolem silnice a paralelně tekoucího Roudnického potoka obklopeného bohatou zelení. Krajinný ráz je výrazně ovlivněn intenzivní těžbou štěrkopísků, tedy vodními plochami doprovázenými zelení. Původní zástavba je tvořena zemědělskými usedlostmi a chalupami, v poslední době ji doplňují i moderní rodinné domy. Charakter obce a její zástavbu dokreslují zachované nemovité kulturní památky reprezentované zemědělskými usedlostmi – č.p. 9 patřící rodu Veverkových a selský statek č.p. 12. Hodnotné jsou i statky č.p. 30, 31 a 32, které dokumentují formy selského hospodářství z 19. století. Za pozornost stojí kamenné kříže z 1. Poloviny 19. století.

Dnešní Roudnice se vyznačuje kvalitní občanskou vybaveností i bohatou společenskou a sportovní aktivitou. V centru obce je obecní úřad, mateřská škola a prodejna smíšeného zboží.

V obci vyvíjí činnost tělovýchovná jednota Sokol (kterou navenek reprezentuje především fotbal), dále spolek žen, sbor dobrovolných hasičů a myslivecké sdružení. Spolky a sdružení pořádají celou škálu zajímavých akcí (např. Masopustní reje, myslivecké střelby, hasičské závody).

Nejstarší osídlení Roudnice možno položiti do mladší doby kamenné a doby bronzové. O tom, že byla ves osídlena v dávných dobách svědčí četné archeologické nálezy. První písemná zmínka o Roudnici je datována k roku 1384, tehdy jako Rudnicz.

Významným roudnickým rodákem je Matěj Chvojka, vůdce selského povstání, do jehož čela byl postaven pro své vzdělání. K Roudnici se váže jméno rodu Veverků, z něhož vyšli vynálezci ruchadla. Své rodové kořeny zde má významný polský malíř Jan Matějka.

Z památkově hodnotných objektů jsou v obci 2 kamenné kříže, kovový kříž na hřbitově, hřbitovní kaplička, památník obětem válek a několik objektů jako doklad lidové architektury. Na dolením konci se mezi ně řadí bývalý Půlpánův sklípek tzv. chladírna mléka, kam se nosívalo chladit čerstvě nadojené mléko.

Obec je ulicového typu, střed tvoří rozsáhlé travnaté plochy s kvalitní zelení a protékajícím Roudnickým potokem. Náves zaznamenala velké změny. Zmizely topoly, vysazují se nové dřeviny, byla vybudována dětská hřiště a místa k posezení a odpočinku.

V obci působí řada zájmových spolků Tělovýchovná jednota Sokol, Spolek žen, Sbor dobrovolných hasičů, Myslivecké sdružení, Rybáři, Klub seniorů, Keramické kroužky a Dětský klub. Spolky kromě své zájmové činnosti pořádají kulturní, společenské a sportovní akce. V Roudnici se zachovaly staré zvyky. Rok začíná tříkrálovou obchůzkou, pořádají se plesy, obcí prochází masopustní průvod maškar, pálí se čarodějnice, tvoří se tradiční výrobky na velikonoce i vánoce. Besedy, výstavy a další kulturní akce pořádá místní knihovna, kde je také zdarma přístupný internet.

V Roudnici je kvalitní zázemí pro sport a volnočasové aktivity. Jedním z nich je areál "Lesejček", v němž se nachází přírodní amfiteátr, víceúčelové hřiště a fotbalové hřiště s kabinami. Přímo před Vámi je další sportoviště, kde je vybudováno moderní zázemí pro hasičský sport.

Návštěvník obce se může zastavit v country hospodě "U Formana", v hospodě "U Sedláka" a v občerstvení "V lesejčku". Všechna tato zařízení dávají v létě možnost příjemného posezení i venku. Při silnici na Prahu je motorest "U sedláka Chvojky", který nabízí kromě dobré kuchyně též ubytování.

Krajinu na západním okraji vesnice dotváří rozsáhlé vodní plochy, které poskytují v létě koupání a celoročně lákají rybáře. Současná Roudnice je místem pro kvalitní bydlení, odpočinek i rekreaci.

V obci k 1.1. 2007 trvale žilo 575 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Roudnice (obec) Hradec Králové
město, městys Roudnice nad Labem (město) Litoměřice
obec, osada Roudnice (část obce) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)