Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nepolisy (obec) [5083]



Obec Nepolisy se nachází v západní části okresu Hradec Králové, mezi městy Nový Bydžov a Chlumec nad Cidlinou. Obec má dvě místní části, Zadražany a Lukovou. První písemná zmínka o obci je z roku 1299. Zadražany se poprvé připomínají v roce 1379 a Luková až v roce 1389. Pro Nepolisy je zcela výjimečná rozlehlá náves obdélníkového tvaru a výměře 100krát 600 m.

Při úpravách návsi v roce 1935 – 1937 se tato rozloha přímo vybízela k výsadbě zeleně. Převládají jírovce a lípy. Obec stejně jako místní části byla v minulosti typicky zemědělskou obcí. V současné době podniká v obci kromě zemědělských podniků celá řada drobných živnostníků.

Dominantou obce je pseudorománský kostel z roku 1897 zasvěcený svaté Maří Magdaleně. Stejně „stará“ je i budova základní školy. Kromě základní školy se školní družinou najdeme v obci i mateřskou školu, prodejnu potravin, pohostinství se společenským sálem. V budově Obecního domu má sídlo obecní úřad, pošta, ordinace praktického lékaře, knihovna, kosmetika, kadeřnictví, masáže, pedikúra. V budově sídlí MAS Společná CIDLINA, o.s. a Svazek obcí Cidlina. Starosta obce oběma svazkům předsedá. Dopravní obslužnost zajišťují dvě dopravní společnosti a je na dobré úrovni. Pokud chce občan využít služeb, které nabízí obec s rozšířenou působností (město Nový Bydžov), stačí překonat vzdálenost pouhých sedmi kilometrů.

V obci pracují tři Sbory dobrovolných hasičů, Český svaz žen, TJ Sokol, Myslivecké sdružení, Jezdecký klub Izabel, RC Klub Nepolisy (radiem řízené modely). Na dobré úrovni je i činnost mládeže. Plesy, zábavy, Staročeské máje, dětské letní tábory, Tři králové, masopustní průvod, pálení čarodějnic, Velikonoční a Vánoční dílny v základní škole, spaní ve škole, Noc s Andersenem, Rozloučení s prázdninami, dětské dny, Společenský podvečer, Nepoliská stovka, Adventní koncerty, to je výčet některých akcí, které organizují spolky, mládež a školy.

Za posledních 10 let se počet obyvatel zvýšil o celou stovku na současných 947. Z tohoto počtu žije v obci 160 dětí ve věku do 15ti let. Přistěhovaly se hlavně mladé rodiny, zvýšil se počet dětí. Rozsáhlé investice do rozvoje obce, výhodná poloha, blízkost dálnice D1, spolkový život, to jsou devizy, které z obce dělají místo pro spokojené žití.

Výstavba „Nové ulice“, technická infrastruktura, nájemní RD, ČOV a splašková kanalizace, přístavba a modernizace základní školy, kabiny na hřišti, Obecní dům, Biocentrum na Borku, výměna oken na budovách MŠ a ZŠ, oprava sakrálních staveb a řada drobných projektů, to jsou díla, která si vyžádala nákladů za více jak 84 mil. Kč. Z tohoto objemu dotace činily více jak 43,5 mil. Kč. V dotacích je zahrnuté 16,5 mil. Kč z Evropských operačních programů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nepolisy (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)