Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kosice (obec) [5060]



Kosice najdete ve Východočeském kraji, konkrétně v Královehradeckém okresu nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Leží severně od silnice I/11, což je v podstatě hlavní tah z Hradce Králové na Prahu

Obec čítá 128 popisných čísel s 330 obyvateli. Jeden kilometr východně od Kosic je obec Kosičky, 2,5 km severně Bydžovská Lhotka a severozápadně Mlékosrby vzdálené 3 km.
Ves Kosice je poprvé připomínána v roce 1315 v souvislosti se sousedním kláním v Hradci Králové. V roce 1318 byli držiteli Kosic vladykové Budislav Bernát a Hroznata. Zapsali se do dějin častými spory se svými sousedy, jimž způsobili mnoho škod a od kterých si museli nechat ledacos líbit.
Obcí probíhá okresní silnice III. třídy z Chlumce nad Cidlinou do Nechanic. Jižním okrajem obce protéká řeka Bystřice (staré koryto) a o 200 m níže je nové koryto. Střed obce tvoří velká obdélníková, jen mírně kosodélná náves s rozměry cca 250 x 150 m, obehnaná lipovým stromořadím pod státní ochranou.

Na západním konci návsi stojí budova mateřské školy s hřištěm a sousedí s hasičskou zbrojnicí a budovou obecního úřadu. Uprostřed návsi a čtyř lip stojí pomník obětem 1. a 2. Světové války. Vedle pomníku je zvonička a oplocený křížek znázorňující Boží muka. Na severu návsi je víceúčelová vodní nádrž a nohejbalové hřiště. Směrem na východ se nachází kulturní zařízení pro pořádání kulturních akcí v letních měsících. 

Na konci obce směrem na Bydžovskou Lhotky byly postaveny rodinné domky pro 7 rodin. Další domky se začínají stavět i po levé straně silnice směrem na Chlumec n. C. Obec má pro svoji potřebu dostačující kulturní dům, ve kterém sídlí obecní úřad a pohostinství. Po výjezdu z návsi směrem na Bydžovskou Lhotku po levé straně se nachází prodejna potravin.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kosice (obec) Hradec Králové
obec, osada Košice (obec) Kutná Hora
obec, osada Košice (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)