Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Přím (obec) [5046]



Vesnice se původně nazývala Nízký Přín a připomíná se od roku 1378, kdy ji vlastnil Pešík Přín z Přína. Byla však rozdělena nejméně na dvě části. Zdejší tvrz vznikla neznámo kdy, snad v první polovině 14. století. Připomíná se až v roce 1378.

V letech 1405 až 1417 vesnici držel Jan z Nízkého Přína a později Mikuláš z Přína, který však opustil Čechy a v roce 1439 pobýval v Kladsku.

Obec Dolní Přím se nachází zhruba 10 kilometrů západně od Hradce Králové směrem na Nový Bydžov. V současné době čítá obec Dolní Přím více než 600 obyvatel.

Dolní Přím se skládá z šesti částí: Dolní Přím, Horní Přím, Nový Přím, Probluz, Jehlice a část osady Bor.

Obec je plynofikována (s výjimkou Jehlice a Boru), vystavěn je i veřejný vodovod. Díky vysoké občanské vybavenosti, krátké vzdálenosti od krajského města a velmi dobrému autobusovému spojení je Dolní Přím vyhledáváným místem pro výstavbu nových rodinných domků.

Prvotní jméno Přín bylo uměle vytvořeno podle starých místních jmen končících na -ín (Lodín, Levín) z obecného podstatného jména pře (soud, spor). V 17. Století se mu nerozumělo a bylo spojeno s přídavným jménem přímý a s příslovcem přímo. Tak se obec od roku 1654 psala trvale Přím.  Podle polohy se přídomkem odlišily Horní Přím a Dolní Přím.

Osada Nový Přím naznačuje svým jménem pozdější osídlení. V roce 1895 se v rakouských místopisech objevuje jméno Přín Menší nebo Přínec.

Jméno Probluz původně znamenalo Probludův dvůr nebo Probludovu vesnici. Lidový tvar Probuz se vyskytuje od 17. Století a byl ovlivněn tvrdým l. Místo slabiky - blu - bylo slyšet - bu - jako v jihočeském dialektu chup (chlup) nebo kupko (klubko). Jméno vesnice je rodu ženského (do Probluze, za Probluzí).


Ve jméně osady Jehlice (jednotné číslo, do Jehlice, v Jehlici) je obsaženo osobní jméno jejího majitele Vaňka Jehlice, držícího ves v roce 1415. Osobní jméno vlastníkovo vzniklo z obecného podstatného jména Jehlice, což je zdrobnělina podstatného jména jehla. Příjmení Jehlička, stupňovaná zdrobnělina, se vyskytuje podnes.

Jméno osady Bor bylo původně pomístné. Osada vznikla u boru (u borového lesa) nebo na jeho místě, když byl bor vykácen.

Přesné datum založení obce není známo. První letopočet je z roku 1352 a obec se tehdy jmenovala Nízký Přín. Patřila pánům z Přínu, kteří na místní tvrzi seděli až do roku 1415. Po nich se střídali různí majitele Přímského zboží, v roce 1482 ji vlastnil vladyka Donát z Těchlovic a na Příně, v roce 1576, jak prozrazuje náhrobek v Probluzi, se na statky vepisuje Jan Holec z Nemošic a na Příně. Po třicetileté válce přešel přímský statek do majetku rytířů z Vinoře. Poslední jejich mužský potomek Rudolf odkázal v roce 1677 náboženské horlivosti celé zboží jezuitskému řádu v Hradci Králové. Za jejich vlády vzniklo velké panství přímskopopovické. Náboženská kongregace se však v útisku poddaných nikterak nelišila od světské šlechty. Robota byla na nevolnících vymáhána stejně krutě, což potvrzuje účast přímských sedláků na rebelií v roce 1775. Brzy po pozdvižení předali jezuité likvidované přímskopopovické panství novým majitelům, protože dva roky předtím byl jejich řád Josefem II. zrušen. Nabyvatelé se zase střídali podle toho, jak kdo uměl hospodařit nebo měl štěstí ve hře, a nakonec majetek svému panství přikoupili Harrachové, kteří jej drželi až do roku 1945. Nevolnictví a robota růst obce po věky dusila. Po celé staletí bylo ve vsi jen 7 sedláckých gruntů, domků panských deputátníků přibývalo poskromnu a krčily se stěsnány na sebe.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Přím (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)