Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Číštěves (obec) [5042]



Obec Čistěves leží v malebné členité krajině 12 km na severozápad od Hradce Králové nedaleko plánované rychlostní komunikace R35.

Nejstarší památkou je latinsky psaná listina krále Přemysla Otakara I. z roku 1225, která je i první listinou Hradce Králové. 3. července 1866 byla o obec a les Svím svedena klíčová bitva prusko-rakouské války u Hradce Králové. Z této doby pochází mnoho pomníků rozesetých v celém katastru obce, nichž nejznámější je pomník myslivce na okraji lesa Svíb, kudy prochází naučná stezka.

Čistěves byla vždy obcí zemědělskou a pokrokovou. První strojní družstvo bylo založeno již v r. 1905. V r. 1908 byla postavena vlastní elektrárna firmou Křižík Praha, jako druhá ve východočeském kraji a dříve než v Hradci Králové.

Nyní má obec zaveden plyn a vodovod. Občanům pak slouží obchod, knihovna i veřejný internet. Nové dětské hřiště dotvořilo úhledný kolorit návse, kde je též památník spoluobčanům padlým v první světové válce a Boží muka. Renesancí též prošlo hřiště na míčové hry, kde se konají dětské dny. Začíná zde výstavba rodinných domů a podnikání, což je předpoklad dalšího rozvoje obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Číštěves (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)