Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Uhřice (obec) [5020]



Uhřice prý patřily už za Velkomoravské říše k významným osadám. Z tohoto období se ale zachovaly pouze legendy a pověsti. Jedna z nich praví, že dřevěnou baziliku na místě kostela nad vsí, údajně vysvětil arcibiskup Metoděj (813-885). Nicméně první zmínku o obci lze zaznamenat až v letech 1336-1341 v přídomku Vrška z Uhřic. Vesnice byla rozdělena mezi několik majitelů, až před rokem 1392 ji jako celek držel Přeček z Uhřic. Za husitských válek ji snad v roce 1419 získal Václav Racek z Mrdic. Kališnický rod Racků obec držel do smrti Jaroslava v roce 1545; většina z jeho příslušníků se psala z Mrdic a na Uhřicích. Jako vladykové Uhřic byli poslední dva Rackové pohřbeni v hrobce. Nachází se pod dlažbou, uprostřed chrámové lodi. Kamenem přikrytý vchod chrání vstup do krypty. Je prý klenutá, má půdorys čtverce. Jeho strana měří čtyři metry. Skrývá tři rakve. Jsou v nich pozůstatky uhřických zemanů: Jiříka Racka, který zemřel v roce 1535, jeho syna Jaroslava (zemřel 1545) a Jana Kryštofa Jagera z Puysbrunu. Ten byl do krypty uložen v prosinci 1605. Jeho náhrobní byl umístěn uvnitř chrámu. Klenutá hrobka se nachází v kostele, zasvěcenému sv. Janovi. Podle prof. Ladislava Hosáka (1898-1972) vznikl na začátku 13. století. Je to románsko-gotická stavba. K masívní věži a kněžišti, které byly od sebe vzdáleny, snad ve 14. století přistavěli loď. V chrámu se nachází další pamětihodnost - hliněný svatostánek. Podle expertů se jedná o habánskou práci z konce 16. a začátku 17. století. Vznikl v místní toufarské dílně v čase, kdy Uhřice vlastnil Kryštof Jager z Puysbrunu. Ten panství koupil snad v roce 1590. Jako přesvědčený katolík vybudoval v obci faru a nechal opravit kostel. Pro něj nechal zhotovit hliněný tabernakl. Na to, že se jedná o vzácné hrnčířské dílo, se přišlo až v roce 1929.

Obec Uhřice leží v malebném údolí pod svahy přírodního parku Ždánický les, po obou březích potoka Vápenky. Nepřehlédnutelným prvkem okolní přírody je kopec Romenov. Obec zaujímá katastr 708 hektarů. Podle statistiky v ní trvale žije asi 700 občanů. Terén se svažuje od severu k jihu. Kdy byla obec založena se nedá přesně zjistit, ale bezesporu patří k nejstarším na Moravě. K Uhřicím patří i osada Janův dvůr (asi 3 km JV od obce), která však vznikla až v 19. století kolem Nového dvora, který v těchto místech zřídil kníže Liechtenstein. Vzácným darem pro občany i návštěvníky obce je bezesporu okolní příroda, zvláště les, který láká k vycházkám v každé roční době. Jistě krásu přírody i členitost terénu dokáží vychutnat též milovníci jízdy na kole, kteří budou projíždět po cyklostezce, která prochází katastrem obce.

Současné Uhřice se mohou pochlubit dobrou vybaveností. Obec je plynofikována, v celé obci je zaveden vodovod, má vlastní čističku odpadních vod, nově zrekonstruovanou školu, hasičskou zbrojnici a kulturní dům. V současnosti se rekonstruují silnice a cesty pro pěší, byl opraven obecní úřad. Novou zeď dostal hřbitov kolem kostela z 13. století. Začalo se s renovací koupaliště a výstavbou bytů. Dále je pak fotbalové hřiště, ke kterým v roce 2001 přibyl sportovní areál v sousedství školy s tenisovým kurtem, volejbalovým hřištěm, minigolfem a pěkným prostorem pro další sportovní aktivity. Z národopisných a folklórních tradic se dodnes slaví tzv. košt vín spojený s výstavou a to vždy v neděli před Velikonoce. Dále pak v první dekádě listopadu se pořádají Martinské hody. Z dalších zábav je to Kateřinská zábava 14 dnů po Martinských hodech a tradiční Benátská noc v druhé polovině července.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Uhřice (obec) Vyškov
obec, osada Uhřice (obec) Kroměříž
obec, osada Uhřice (obec) Blansko
obec, osada Uhřice (obec) Hodonín
obec, osada Uhřice (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)