Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strážovice (obec) [5010]



Obec Strážovice leží na jihozápadním svahu strážovského kopce Babí lom o nadmořské výšce 417 metrů. Od města Kyjova jsou Strážovice vzdáleny 7 km západním směrem.

Obec je rozdělena na několik částí, které nesou jména: Horní konec, Dolní konec, Jamy, Kamence a Pod uličkou.

Strážovice jsou malá obec, k dnešnímu dni mají Strážovice 546 obyvatel. V obci je v provozu základní škola, pošta, Obecní úřad a knihovna. Dále jsou zde tři obchody a dvě restaurace. Lidé dojíždí za prací většinou do nedalekého Kyjova.

Historie:

Strážovice jsou osada velmi stará. Byly osídleny již v pravěku v mladší době kamenné asi 4000 až 2000 let před naším letopočtem, což dokazují archeologické nálezy. První písemné zprávy o Strážovicích jsou uváděny již r. 1131 ve známé listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka, v níž jsou Strážovice připomínány jako statky kostela břeclavského. Od té doby jsou Strážovice v držení mnoha pánů. V letech 1751-1753 byl ve Strážovicích vystavěn zámeček a zámecká kaple Nejsvětější Trojice.

Pro kulturu povědomí byl přínosem pobyt akademického malíře Jana Köhlera. Žil zde od roku 1926 až do své smrti 20.1. 1941. Je pohřben ve Strážovicích, kde nad jeho hrobem stojí skromný pomník s mozaikovým obrazem Madony, který si za života sám zhotovil.

Osídlování:

Sídlil zde lid doby bronzové a železné. Byli zde nalezeny především hroby lukostřelců s kulturou zvoncových pohárů. Byly zde nalezeny také dva hroby, ve kterých byly skrčené kostry. V jednom hrobě byl dokonce široký zvoncový pohár s ornamenty, hluboká kuželovitá mísa a džbánek. Nálezy byly převezeny do moravského zemského muzea. Byl to národ kočovný a lovecký, krátkolebký, tmavovlasý, vyzbrojen luky se šípy a z mědi tepanými dýkami. Po vymření lidstva zvoncových pohárů vnikl k nám lid, který uměl vyrábět různé předměty z bronzu. Toto lidstvo lovilo zvěř, obdělávalo pole a chovalo již mnoho domácích zvířat. Usazovalo se v dolinách u vody. Byli to lidé kostry drobnější, s dlouhými lebkami a nápadně zploštělým obličejem. Ve Strážovicích byly nalezeny také pozůstatky doby kultury unětické, ale i kultury lužické. V pátém století před naším letopočtem sídlili tu Keltové, kteří měli již hrnec a nádoby smaltované, zhotovené na hrnčířském kruhu, pocházející z takzvané kultury laténské. Symbolem této doby byla tvrz nebo hradisko. V 5. století přišli na naše území Slované, kteří měli velikou osadu pod strážovským kopcem. Nazývala se Chrástovice a udržela se až do středověku. Osada Chrástovice zanikla ve válce česko-uherské v letech 1468 - 1470. Počátkem 17. století byl poznamenán vpádem Bočkajovců, kteří v roce 1605 Strážovice vypálili. R. 1623 byly Strážovice vybity. Kolem poloviny 17. století byly Strážovice znovu osídlovány. Strážovský lid si však začal znovu budovat vesnici. Po novém osídlení zasáhla Strážovská ničivá vlna vpádů. V 18. století byl ve Strážovicích vystavěn zámeček a barokní kaple. Ty jsou v dnešní době kulturní památkou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Strážovice (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)