Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Petrov (obec) [4999]



Petrov je významná starobylá vinařská obec. Leží v jednom z nejmalebnějších koutů Jižní Moravy, na Slovácku, 4 km jihovýchodně od Strážnice a 14 km od Hodonína. Rozloha katastru je 1147 ha a v obci trvale žije cca 1300 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1412.
Obec leží v nadmořské výšce 170 m na štěrkové terase údolní nivy řeky Moravy. Do její jihovýchodní části zasahuje úpatí masivu Bílých Karpat. Obcí protékají řeky Morava a Radějovka. Obcí prochází silnice 1.třídy I/55 spojující Hodonín a Strážnici a železniční trať Hodonín-Veselí nad Moravou. Do Petrova lze přijet i po vodě, protože obcí prochází Baťův kanál.
Petrov je znám především ojedinělým souborem původních vinných sklepů - Plže, který byl vyhlášen v roce 1983 památkovou rezervací lidové architektury. V areálu se nachází 63 vinných sklepů.
V roce 2000 byla dokončena stavba nového kostela, který byl zasvěcen sv. Václavovi. Snahou obecního úřadu je znovu rozvinout tradici lázeňství. Sirnatá voda, která zde pramení, byla využívána již od roku 1580.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Petrov (obec) Blansko
obec, osada Petrov (obec) Hodonín
obec, osada Petrov (obec) Praha-západ
obec, osada Petrov nad Desnou (obec) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)