Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nenkovice (obec) [4995]



Obec se nachází 10km západně od Kyjova. Zastavěné území leží v nadmořské výšce od 208 m nad mořem. Nenkovice se řadí mezi malá venkovská sídla. Na území obce můžeme registrovat větší množství křížů, božích muk a kapliček. K dominantním stavbám obce se řadí velká budova školy, řimskokatolická kaple, historická budova radnice a zvonice uprostřed návsi. Název obce je odvozen od osobního jména Nynek. Nynkovci byli pak poddaní tohoto muže.

První zmínka o Nynkovicích se nachází v Moravských zemských deskách z roku 1341. Třicetiletá válka způsobila v Nenkovicích velkou spoušť a doosidlování Nenkovic nebylo hotovo ještě v roce 1721. Dostatek dobré orné půdy umožnil jedinečné řešení sociálních problémů ve vzájemném vztahu gruntovníků a domkařů. Nenkovice byla totiž jediná obec na Kyjovsku, kde se domkaři necítili býti zkracováni ve svých nárocích na obecnosti! V roce 1877 byla postavena škola a zanedlouho její nástavba.

Pro časté požáry, kdy při jednom požáru vyhořelo 30 domů, se místní lidé rozhodli postavit obecní kašnu. V roce 1899 tedy byla postavena kašna, která slouží dodnes. Roku 1901 byla postavena silnice od rozcestí ze Želetic přes Nenkovice až po Stavěšice a o několik let později - roku 1908 - byla silnice dokončena až do Kyjova. V roce 1912 byla postavena uprostřed návsi zvonice a v roce 1928 se vybudovala silnice v Příhoně. V témže roce se provedla také elektrifikace obce. V době 2. světové války, během osvobozování, zde proběhly tvrdé boje mezi Němci a Sovětskou armádou. Po válce v roce 1954 zde byla postavena velká budova pro Základní a Zvláštní školu. V roce 1972 byl postaven kulturní dům a 1975 zdravotní středisko. Roku 1980 dochází k integraci obce s Želeticemi a v témže roce dochází ke zrušení místního závodu Hodonínské cihelny. V roce 1989 dochází k osamostatnění obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nenkovice (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)