Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Služátky (obec) [4948]



Obec Služátky leží na území bývalého okresu Havlíčkův Brod. Od tohoto města je vzdálena 17 kilometrů a 3,5 kilometru ji dělí od Světlé nad Sázavou. Nadmořská výška návsi je 467 m. n. m. Historické kořeny původu obyvatel a jejich života lze sledovat až k roku 1591. Obec se nachází v severní části Českomoravské vrchoviny. Je pro ni charakteristický členitý povrch: domy jsou rozesety po obou stranách údolí vzniklého kolem místního potoka; celé údolí se pak svažuje severozápadním směrem k soutoku Zbožského potoku a Sázavky v obci Josefodol. Východní strana obce je ohraničena rozsáhlým lesem, jenž pokrývá vrchy Hejtice (550 m.n.m.) a Homole (554 m.n.m).

Na návsi stojí drobná sakrální stavba: kaplička zasvěcená Panně Marii. Kaple byla rekonstruována a znovu vysvěcena v 90. letech minulého století. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla v letech 2002–2006 též budova obecního úřadu, jež na počátku 20. století fungovala jako obecní pastouška. Přestavěna byla v 50. letech téhož století, kdy začala sloužit dnešnímu účelu. Kromě kanceláře starosty se v budově nachází knihovna s přístupem k internetu. Ve spodním patře byla v minulých letech vybudována útulná hospůdka „Služátecká bašta“, která zve návštěvníky k posezení sedm dní v týdnu. V jihovýchodní části katastru obce se nachází rybník hojně využívaný jako přírodní koupaliště. Oblíbeným cílem procházek je cca 2 kilometry vzdálená Žižkova studánka, z níž podle místní tradice pil Jan Žižka, když po vítězství u Kutné Hory pronásledoval poražené nepřátele. Studánka se nachází vprostřed hlubokých hvozdů jihovýchodním směrem od obce a na domnělý Žižkův čin zde upomíná vyvýšená busta tohoto válečníka.

Obec pořádá každoročně na přelomu května a června hojně navštěvovaný Pohádkový les (poslední dva roky vždy kolem 500 dětí). Akce spojuje příjemnou procházku služáteckými lesy s dobrodružnými soutěžemi pro děti, které jim zprostředkovávají pohádkové bytosti. Děti získávají sladké odměny. Na konci putování, před obecním úřadem, čeká na všechny účastníky atraktivní program a lákavé občerstvení proslavené místními kulinářskými specialitami. Na konci prázdnin pak bývá pro děti organizován branný závod, na jehož vítěze v pěti věkových kategoriích vždy čekají interesantní odměny.

V 90. letech byl v obci zaveden plyn a na přelomu tisíciletí pak vlastní vodovod, jenž obyvatele zásobuje neobyčejně čistou vodou pramenící v místních lesích. Ve Služátkách trvale žije 160 obyvatel a je zde 55 domů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Služátky (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)