Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Olešná (obec) [4923]



Dobu založení obce Olešná není možné bezpečně zjistit. Je však možné usoudit, že se jedná o obec velmi starou, neboť leží nedaleko bývalé Haberské zemské stezky, která vedla z Prahy do Jihlavy a dále přes Znojmo do Rakouska.

Druhá stezka zvaná Kejžlická se křížila mezi obcemi Skuhrov a Olešná se zemskou stezkou od Prahy. Obec měla důležitost při střežení této křižovatky, neboť zdejší hraniční lesy skrývaly loupeživé tlupy, které okrádaly povozy obchodníků putujících po obchodních stezkách. Osada v historii trpěla vpády nepřátel. Roku 1278 tudy táhl se svým vojskem Rudolf Habsburský, poté následovaly husitské války.V lednu 1421 táhl krajem král Zikmund a u Německého Brodu byl dostižen vojsky Jana Žižky a zde byl poražen.Vlastníkem obce Olešná v této době byl Hynek ze Žlebů a po roce 1509 přešla obec do majetku Mikuláše Trčky z Lípy.

Za třicetileté války krajem procházela švédská vojska.V roce 1651 měla Olešná, dle farních zápisů, 46 obyvatel. Tito lidé pracovali převážně na polích u sedláků, kteří je nutili pracovat těžce jen za stravu a propůjčení kousku meze čí louky. Proto byl v roce 1848 přijat s velkým nadšením výnos o zrušení roboty.

V roce 1870 pracoval v obci tkadlec, kovář a kolář. Ostatní obyvatelé byli nadále dáni napospas sedlákům. Později někteří obyvatelé začali pracovat v Německém Brodě a to hlavně ve stavebnictví. Tato situace trvá i po založení první republiky.

Druhá světová válka nepřinesla obci žádné větší újmy na majetku ani na životech.

Po válce se v obci formují ve volbách strany lidovců a národních socialistů. Tato situace trvá i v době, kdy se hovoří o socializaci vesnice. V obci se nedaří založit JZD, přestože tehdejší vedení státu o to usiluje vysíláním agitátorů do obce. 

Odpor k založení trvá do roku 1958, kdy je v Olešné založeno Jednotné zemědělské družstvo mající za úkol hospodařit na velkých celcích za účasti místních rolníků. 

Vzhledem k tomu, že do čela JZD jsou zvolení funkcionáři, kteří nejsou vhodní pro tehdejší režim KSČ, jsou ze strany tohoto režimu prováděny podvratné akce, které mají za úkol rozvrátit hospodaření družstva pod vedením lidovců.

V obci jsou zakládány požáry a za nepřátelskou činnost je tehdejší vedení JZD odsouzeno k vysokým trestům. Poté se situace v obci uklidňuje a lidé si uvědomují, že musí jít cestou, která je tehdejším režimem daná.V akcích "Z" jsou prováděny úpravy obce, vybudováni vodovodu a kanalizace, neupravená náves se mění v park, je postavena prodejna a vybudováno koupaliště. V roce 1974 bylo přikročeno ke stavbě kulturního domu a v roce 1976 byl předán do užívání.V obci se rozrůstá bytová výstavba, je vybudován sportovní areál a do Olešné přicházejí noví obyvatelé většinou jako chalupáři.

Po roce 1989 družstvo přešlo na dobře hospodařící akciovou společnost Solmilk, ve které je zaměstnána většina obyvatel a někteří dojíždí do různých zaměstnání v Havlíčkově Brodě a někteří soukromě hospodaří.

Z kroniky Sboru požární ochrany v Olešné, z knihy Historie dobrovolných hasičů okresu Havlíčkův Brod čerpal a sestavil kronikář hasičského sboru Olešná Jan Sviták.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Olešná (obec) Písek
obec, osada Olešná (obec) Beroun
obec, osada Olešná (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Nová Olešná (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Olešná (obec) Pelhřimov
obec, osada Olešná (obec) Rakovník
obec, osada Olešná (část obce) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)