Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Okrouhlička (obec) [4921]



V písemných pramenech se s názvem vsi Okrouhlička (Scheiblisdorff) poprvé setkáváme v listině Jindřicha z Lichtenburka ze dne 16.10.1307 týkající se směny pozemků s Vilémov ským klášterem.

Od roku 1411 patřila ves Okrouhlička (Scheibldorff, Sseydorf, Sseybdorff, Ssajbldorff) k tvrzi později panství Střítež v kraji Čáslav. Od roku 1655 náležela ves Okrouhlička (Scheibeldorf) včetně statku Skřivánek k Velkostatku Úsobí. V roce 1793 kupuje kutnohorský měšťan  Jan Antonín Rychlý od majitele Úsobí Leopolda Fučíkovského Okrouhličku i Skřivánek, a od těch dob se píše jejich společná historie.

Do poloviny 18.století,do výstavby nové císařské silnice,spojující Prahu s Vídní, bývala obec významným místem odpočinku formanů, vozících po staré stezce do Čech sůl z rakouských zemí.

Název obce pochází pravděpodobně ze slova Schoub-to je otýpka,věchet nebo věnec slámy. Ta se vyvěšovala jako znamení výčepu vína nebo byla dávána jako doška na kryt stavení, což by mohlo také znamenat i Došková ves.

Původní čistě něměcký název obce zůstal zachován až téměř do konce 19. století. Počeštěné jméno Šejdorf bylo úředním názvem obce ještě v roce 1945, přestože ves už byla od počátku minulého století  pouze česká. Krátce po osvobození nesla jméno Svahov. Toto jméno navrhl místní učitel. Od roku 1946 byl úředně stanoven název obce Okrouhlička, patrně podle nedaleké Okrouhlice.

 

O OBCI

K místním památkám patří kaplička sv. Jana Nepomuckého – vysvěcena 24.5.1763.

Okrouhlička leží na silnici III. třídy, která spojuje obec Lípu s obcí Štoky. K naší mateřské obci patří také osada Skřivánek se 17 trvale žijícími obyvateli, ležící na silnici I/38 Havlíčkův Brod – Jihlava.

Obec dobře spolupracuje s místním Sborem dobrovolných hasičů  (jehož je zřizovatelem), který pořádá každoročně masopustní průvod, fotbalový turnaj a zábavu a dále se zemědělskám družstvem a mysliveckým sdružením, které v obci působí.  Z nabízených služeb lze ve vsi využít soukromou autoopravnu, truhlárnu, prodejnu potravin, restauraci a penzion " Šejdorfský Mlýn", restauraci s rybolovem "Hubertka", knihovnu, volnočasové centrum Okrouhlička a keramickou dílnu. 

Od roku 1990 je obec Okrouhlička samostatnou obcí s funkčním obecním úřadem. V počátcích samostatného hospodaření obec investovala do nákupu pozemků na Baštínově v Havlíčkově Brodě. Jelikož se tato oblast stala průmyslovou zónou města, došlo později k zhodnocení pozemků a v roce 2000 k následnému prodeji. Za finanční prostředky obec později odkoupila od družstva Jednota obchod se smíšeným zbožím, který se nachází na návsi a slouží k běžným nákupům místních obyvatel, ale i obyvatel z okolních obcí. Dále obec koupila od ZD Okrouhlička truhlárnu s veškerým vybavením. V roce 2000 byl obcí zakoupen areál bývalého mlýna, ze kterého byl vybudován penzion a restaurace. Jedná se o restauraci s vlastní kuchyní a jídelnou a dále penzion, který nabízí ubytování pro rodiny, školy a jednotlivce. K celému objektu patří upravený zahradní prostor, který slouží k pořádání svatebních obřadů a různých kulturních akcí.Dále obec Okrouhlička je většinovým vlastníkem myslivecké chaty ,, Hubertka“, přilehlého  pozemku a rybníka, jež se nachází mezi obcí Okrouhlička a osadou Skřivánek a které jsou místem sportovního rybolovu, kulturních akcí a rekreace.

Všechny výše zmiňované objekty a stavby jsou v majetku obce, jsou v pronájmu a tím do obecního rozpočtu plyne pravidelně část celkových příjmů. Obec z těchto příjmů vynakládá prostředky na opravy a udržování těchto objektů.

Obec dále vlastní 32 ha lesů, ve kterých musí zajišťovat a financovat nahodilou těžbu, sázení a vyžínání mladých porostů. Kromě obecních pozemků, které má částečně v pronájmu  Zemědělské družstvo Okrouhlička, obec vlastní i 10 podílů na celkovém majetku  Lesního družstva ve Štokách. 

Obec má nově vypracovaný pasport místních komunikací a územní plán obce podle něhož se hledají další možnosti rozvoje a to hlavně v oblasti výstavby nových rodinných domů. Obec je celkově plynofikována. V roce 2005 byla dokončena za účasti státních finančních prostředků nová stavba vodovodu s vrtem a vodojemem, vše v majetku obce.

Obcí také prochází cyklotrasa č. 4153 – Třemošnice – Havlíčkův Brod – Štoky, cyklisté projíždějící obcí mohou využít k odpočinku areál Šejdorfský mlýn a odpočinkové místo s lavičkami na návsi. Pro děti je zbudovaný dětský koutek se skluzavkou a houpadly.  Vsí protéká potok Žabinec, který je z hlediska ochrany přírody a množstvím výskytu ohrožených druhů živočichů perlou Vysočiny.

Od roku 2004 pořádá obec pravidelně Den řemesel, divadla a hudby s bohatým kulturním programem, pro děti i dospělé, kromě toho jsou zde i projížďky kočárem, na koni a střelba z luku a kuše. Řemeslníci nabízí k prodeji nejen své výrobky ale návštěvníci se mohou podívat, jak se co dělá a nebo si vše vyzkoušet sami. Akci pořadatelsky zajišťuje obec se sborem dobrovolných hasičů.

V roce 2007 si obec připomínala oslavami a srazem rodáků 700 let od první zmínky o obci. Okrouhlička s 203 trvale žijícími obyvateli leží v nadmořské výšce 472 m, její poloha v údolí potoka Žabince je vhodná pro letní i zimní turistiku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Okrouhlička (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)