Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Michalovice (obec) [4914]



Obec leží pět kilometrů jihozápadním směrem od Havlíčkova Brodu u silnice na Humpolec v mírně zvlněné, zemědělsky využívané krajině, spadající k Úsobskému potoku.

První písemná zmínka je z roku 1377. Obec je zde uvedena jako „villa Michalowicz“ tzv. „ves lidí Michalových“. Roku 1430 patřila Mikuláši z Lípy a tím i k hradu Lipnici. V 17. století byla v majetku Frýdnavy (dnes Mírovka), pak až do roku 1791 patřila k panství ve Věži a do poloviny 19. století ke Květinovu. Jednalo se především o zemědělskou obec.

Samostatná obec byla až do roku 1979, kdy byla připojena k Havlíčkovu Brodu. Po referendu v roce 1990 se znovu osamostatnila.

V obci byla jednotřídní škola, hostinec a mlýn. Škola byla přebudována na kulturní dům, který slouží jako obecní úřad, obecní knihovna a sál, kde se konají kulturní akce. Hospoda byla přebudována na obytné stavení a mlýn, který se dochoval, bude mít znovu obnovený náhon.

Nejslavnějším rodákem Michalovic je generál Karel Kutlvašr. Narodil se v domě č.p. 5 roku 1895. V období I. světové války byl ruským legionářem. Za II. světové války se účastnil domácího odboje „Obrana národa“ a v květnových dnech roku 1945 byl vojenským velitelem pražského povstání, krátce po válce se stal vojenským velitelem „Velké Prahy“. Za protikomunistický odboj byl v prosinci 1948 zatčen a uvězněn na doživotí. V roce 1960 byl amnestován a v roce 1961 zemřel. Na jeho rodném domě byla v roce 1991 odhalena pamětní deska. V obci je též pomník padlých obyvatel obce v I. světové válce , který je umístěn na návsi a pomník padlých rumunských vojáků z konce II. světové války, který je u příchodu do obce vedle přeložky silnice Havlíčkův Brod – Humpolec. Na jihozápadním konci obce se nachází smírčí kříž.

Obec se díky dobrému autobusovému spojení a blízkosti Havlíčkova Brodu v posledních letech rozrostla, avšak zůstal zachován její venkovský ráz. Je vystavěna kolem návsi, kde je hasičská zbrojnice, zvonička, hřiště s dětským koutkem a dva rybníky. Má vlastní vodovod , kanalizaci s čistěním odpadních vod a je plynofikována. V místě je hlavně činnost zemědělská a dřevozpracující.

V obci fungují dva dobrovolné spolky – ženský spolek Vlasta a Sbor dobrovolných hasičů, jež hlavní měrou přispívají i k využití volného času obyvatel obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Michalovice (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Michalovice (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)