Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Maleč (obec) [4913]



Chceme-li si prohlédnout nejstarší obraz obce, musíme se vrátit do 10. století, kdy krajem procházela Liběcká stezka navazující na Zlatou cestu. Tato střežená kupecká stezka dala vzniknou celé řadě středověkých tvrzí i osad. 

Dalším významným podmětem rozvoje tohoto kraje bylo založení kláštera ve Vilémově roku 1120. Tento byl velmi dlouho uváděn jako majitel Malče dalších osad v okolí.

Ze starých zápisů se dozvídáme jména nájemců. Podle některých pramenů je již v roce 1150 uváděno jméno rytíře Jeníka, který vlastnil tvrz a poplužní dvůr Maleč a jeho úkolem bylo udržovat v pořádku orientační bod, kapličku se znakem orlice na návrší vedle tvrze. Prvním historicky ověřeným nájemcem Malče byl roku 1278 Vintíř z Malče.

Další písemný doklad o existenci obce je z 8.6.1387, tehdy postoupil benediktýnský opat Ondřej osadu i s tvrzí Jírovi z Jeníkova k doživotnímu užívání. Jeho potomci užívají jména Malečtí z Malče. Když pak byly roku 1544 zakládány nové zemské desky vložil do nich Jiřík starší Přibík z Otoslavic a na Malči toto dědictví: " ... Maleč tvrz a ves, Lhotku ves celou a též druhou Lhotku, v Jeníkově co tu měl, Sokolov hrad pustý a ves celou, v Raňkově a Svinném co tu měl, pak mlýn Žabokrtský a druhý pod Lhotou Žebráčí ...".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Maleč (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)