Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Leština u Světlé (obec) [4907]



Obec Leština u Světlé se nachází na území okresu Havlíčkův Brod a náleží pod Kraj Vysočina. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je město Světlá nad Sázavou. Obec Leština u Světlé se rozkládá asi 25 km severozápadně od Havlíčkova Brodu a 15 km od severně od města Světlá nad Sázavou. Z turistického a geografického hlediska  patří do širší oblasti Českomoravské Vysočiny. Území této středně velké obce trvale obývá cca 610 obyvatel. Leština u Světlé se dále dělí na čtyři katastrální území, konkrétně to jsou;  Leština u Světlé, Dobrnice, Štěpánov a Vrbice.

Obec Leština u Světl leží v průměrné výšce 455 metrů nad mořem. První  zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1327. Celková katastrální plocha obce je 1821 ha, z toho orná vůda zabírá 41%.  1/3 katastru obce je porostlá lesem. Vzhledem k geografické poloze bychom nalezli v obci velmi málo ploch s travnatým povrchem.
Děti školou povinné mají v obci k dispozici Základní školu  od 1. – 4. ročníku se sídlem v Dobrnicích a Mateřská škola slouží  předškolákům v Leštině u Světlé. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště s travnatým i umělým povrchem, dětské hřiště s herními prvky a pinpongový stůl. Dále bychom v obci našli knihovnu, kadeřnictví, masáž a pohostinství. 
Obyvatelé mohou využívat plynofikaci, místní kanalizaci a veřejný vodovod. 
Obcí vede železniční trať, na které je zřízena stejnojmenná stanice, a silnice druhé třídy II/130 a II/346, kterou obyvatelé využívají převážně k přepravě do školy, zaměstnání, obchodů, lékaři atd. ve směru Havlíčkův Brod – Kolín a zpět.
Autobusová doprava jezdí směrem Golčův Jeníkov  - Ledeč nad Sázavou a zpět.
Na konci roku 2012 bylo v obci Leština u Světlé evidováno 152 čísel popisných a 425 obyvatel s trvalým pobytem na území obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Leština u Světlé (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)