Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klokočov (obec) [4889]



Klokočov leží na hřbetu Železných hor mezi Rušinovem a Hoješínem, nad údolím řeky Chrudimky, která se zde začíná rozšiřovat v Sečskou přehradní nádrž. Klokočov je sídlem obce, sestává se ze tří spojených částí - Klokočova , Klokočovské Lhotky a zámeckého areálu s dvorem. 

V předhusitské době Klokočov a Lhotka snad patřily vladykům z Ostrožna a pak k rušinovskému zboží. Roku 1491 je spolu s dalšími vesnicemi Jiřík a Václav z Rušinova prodali bratrům Burianovi a Mikuláši mladšímu Trčkovi z Lípy a z Lipnice, kteří Klokočov připojili k hradu Lichnici. Roku 1788 získal Klokočov Jan Karel Schonowetz z Ungarswertu, jenž nechal o rok později nad osadou Klokočovská Lhotka postavit zámeček, který  r. 1796 získal kupec Josef Mucha. Od počátku 19. století náležel Janu Vilému Lohrovi a jeho dědicům. 

Nejvýznamější stavební památkou je barokní zámeček z r. 1789. Jedná se o jednopatrový objekt s mansardovou střechou, modernizovaný ve 20. století, s již hladkou fasádou. Zámeček je v současné době v majetku soukromé společnosti a slouží jako rekreační objekt. Ten nový majitel nyní rekonstruuje. 

Na Klokočovské návsi poutá pozornost starobylá Klokočovská lípa, zvaná také Královská. Je známa jako "tisíciletá lípa". Podle pověsti byla již krásný velký strom, když pod ní odpočíval Karel IV., jenž se v roce 1370 vypravil na projížďku z hradu Lichnice k léčivému prameni v Modletíně. Výška stromu činí 19 metrů, obvod kmene dosahuje 8,8 metrů. Pod lípou stojí kamenný křížek z r. 1908. 

Pod Klokočovem u řeky Chrudimky pracovala vodní pila zařízená na výrobu šindele, tzv. šindelka. V dnešní době je z toho rekreační objekt "Na Pilce".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klokočov (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)