Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamenná Lhota (obec) [4888]



Jak z názvu plyne opravdu se zde kámen těžil. První pokusy o těžbu začaly kolem roku 1880, převážně kámen stavební.Postupně se těžilo na několika místech. Některá však zůstala později opuštěná nebo byla zasypaná.V provozu zůstal jámový lom, který byl v roce 1947 dlouhý 60 metrů, široký 50 metrů a hluboký 8 metrů.V roce 1948 byl lom znárodněn a těžbu převzal n.p. Českomoravský kámen Světlá nad Sázavou. V roce 1983 byl lom uzavřen.

              V naší obci žije 244 obyvatel, je zde 74 domů a 12 obydlených bytů. Některé domy nejsou trvale obydleny, ale jsou navštěvovány chalupáři a to převážně z Prahy.

V Kamenné Lhotě jsou nyní 4 rozestavěné rodinné domky a je další zájem o parcely pro stavby.

              Ve středu obce na návsi je budova bývalé školy, kde je nyní kancelář obecního úřadu, poštovní úřad, v prostorách po starém obchodě je nevelká tělocvična, která je navštěvována hlavně mládeží. V roce 1988 byla postavena nová prodejna, také je na návsi. Tehdy to byla prodejna Jednoty, v dnešní době je soukromá. Na návsi je kaplička, která byla v roce 1968 nově postavena, protože původní kaplička byla zchátralá.Je zde zvonek,který nám tzv. umíráčkem oznamuje pokud někdo v obci zemře.Dále je na návsi pomníček ve tvaru mohyly na památku obětem I. Světové války. V horní časti návsi je nevelký rybníček, který byl v roce 1998 opraven a nyní slouží hlavně menším dětem jako koupaliště.Pro život na vesnici je důležitá hospůdka U Urbanů. Chodí tam nejen pánové na své pivko, ale jsou zde plesy, posvícenská a masopustní zábava a další různá posezení, o které se starají místní hasiči.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamenná Lhota (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kamenná Lhota (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)