Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žermanice (obec) [4851]



Žermanice jsou vstupním místem do rekreační oblasti Žermanické přehradní nádrže, dvanáct kilometrů severně od správního města Frýdek-Místek.
Správní území obce má výměru 342 ha. Obec má 235 obyvatel.

Historie obce
Nejstarší dochovaný písemný údaj o Žermanicích pochází z roku 1450, kdy se nazývala Zylmanice. Některé prameny však uvádějí, že ves byla známa již v druhé polovině 14. století. Od roku 1461 přináležela obec Janu Huntovi z Kornic, majiteli hornobludovského statku. V roce 1483 Jan Hunt postoupil Žermanice svým dvěma synům. V pozdějších letech pak obec zakoupil Jan Trnka z Ratibořan, tehdejší držitel frýdeckého panství. Ten je daroval městu do správy a dědičnosti. Tím se Žermanice vymanily z hornobludovského statku a staly se obcí frýdeckého panství.

V letech 1843 až 1848 byla v Žermanicích postavena kaple, který byla následně zasvěcena Narození Panny Marie. Vlastní zděnou budovu dostala zdejší škola v roce 1875. Do té doby navštěvovaly zdejší děti školu v sousedních Bruzovicích.

V obci existoval od roku 1880 až do roku 1937 u zemědělské usedlosti Jana Vitáska rolnický lihovar. Dlouhou tradici má v obci Sbor dobrovolných hasičů, který tu byl založen v roce 1924.

Žermanice jsou spojovány i s několika významnými osobnostmi. Roku 1844 se zde narodil kněz, kazatel a hospodářský pracovník Jan Ježíšek, v roce 1895 národopisný pracovník, sběratel a kronikář Jan Skarka a v roce 1919 archivář, vlastivědný pracovník, středoškolský profesor a publicista Isidor Valošek.

Žermanice jsou však známy především svou přehradou, která byla stavěna v letech 1951 až 1958. Nádrž slouží jako zásobárna vody pro několik velkých firem v kraji.

Památky, kultura a sport
K památkám patří kaple Narození Panny Marie, nacházející se v údolí pod hrází a dřevěné stavení.

K přírodním památkám se řadí Žermanický lom, který vznikl při stavbě Žermanické přehrady.

Přehrada je vhodná i pro rekreační účely a pro rybaření. Sportovní činnosti obyvatel slouží hřiště.

Jídlo, pití a možnost odpočinku poskytne restaurace Pod hrází.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žermanice (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)