Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žabeň (obec) [4850]



Obec Žabeň se rozkládá na území vymezené toky Olešná a Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Obec leží při levém břehu řeky Ostravice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem.
Správní území obce má výměru 339 ha. Obec má 621 obyvatel.

Historie obce
Obec byla v minulosti nazývána též Žabná či Žabina. První písemná zmínka o obci je datována k roku 1460. Tehdy náležela paskovskému lénu olomouckého biskupství. Je také domněnka, že osada označená roku 1395 při výčtu míst paskovského léna jako Malý Sviadnov na přelomu 14. a 15. století zanikla a v této oblasti vznikla kolem poloviny 15. století malá středověká obec - Žabeň.

V obci byl v roce 1887 založen Sbor dobrovolných hasičů. Národní škola byla postavena v roce 1904. V současnosti probíhá předškolní a školní výuka v budově z roku 1961. Čtenářská besídka byla ustavena roku 1907. V roce 1911 byl v obci založen ochotnický spolek Odbor Národní jednoty, který nastudoval řadu her a zpěvoher. Ve své činnosti spolek pokračoval i po 1. světové válce.

K zásobování obyvatel slouží jedna prodejna a restaurace motorestu U Čápů, který nabízí vlastní kvasnicové pivo Žabeňský ležák, připravované v nedalekém rodinném domku. Tento minipivovarek byl založen v roce 2001, ale po dvou letech jeho činnost byla zastavena pro nedostatek zájmu. Technologie byla následně v roce 2003 prodána do minipivovaru v Hukvaldech.

Památky, kultura a sport
Mezi památky patří kaple sv. Fabiána a Šebestiána z první poloviny 19. století a památný dub letní.

Významnou osvětovou a kulturní činnost umožňuje místní knihovna a základní škola. Kulturní a společenské akce, které zajišťují spolky TJ Sokol, Sbor dobrovolných hasičů a další, probíhají v kulturním domě.

Sportovní činnosti obyvatel slouží tenisový kurt a sokolské hřiště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žabeň (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)