Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vojkovice (obec) [4848]



Obec Vojkovice se rozkládá na cestě z Dobré dál směrem na Polskou republiku, v mírně zvlněné krajině s lány a polí na hlavní trase podél mezinárodní silnice I/48 Frýdek-Místek - Český Těšín.
Správní území obce má výměru 486 ha. Obec má 515 obyvatel (1.1.2005).

Historie obce
Obec Vojkovice vznikla někdy kolem roku 1500. V roce 1520 už ves stála, ačkoliv se prvně připomíná až počátkem sedmdesátých let šestnáctého století. Původně patřila Tlukům z Tošanovic a výše zmíněného roku už je jmenována jako součást frýdeckého panství. Název Vojkovice pochází pravděpodobně od Vojtěcha, neznámého nám člověka, který ves zřejmě založil.

Vojkovice byly jako všechny dědiny v okolí obcí tkalců. Zde si ale kromě zemědělství a tkaní přivydělávali vytahováním kupeckých povozů jedoucích po silnici do Těšína nebo do Frýdku, které tlačili za nemalou úplatu do obou strání, kudy cesta vedla, protože Vojkovice leží v dolině na soutoku tří říček - Lučiny, Holčiny a Račoku.

Ve Vojkovicích se vyučovalo od roku 1846, do té doby chodily děti do Dobré. Svou první školní budovu měla obec v roce 1877. Roku 1877 byla v obci také vysvěcena kaple sv. Panny Marie. Vojkovice se staly proslulými zdejším bylinným likérem tzv. "Vojkovickou hořkou", která se pálila z pobeskydských léčivek v Glesingerově a od roku 1926 v Joklově lihovaru. Ta se tu pak pálila až do roku 1952.

Památky
Z památek se může obec pochlubit nejen přírodní památkou mnohaletého dubu nedaleko Joklova statku, ale také kapličkou, která svou stavbou vítá návštěvníky na samém začátku obce.

Sport
V obci funguje Tělovýchovná jednota Sokol Vojkovice, Svaz branně technických sportů Vojkovice - sportovně založená organizace se věnuje střelbě z nejrůznějších druhů pistolí.
Odhlučněný areál pro cvičnou střelbu se nachází nedaleko hřiště TJ Sokol.
Dále k sportovnímu vyžití slouží tenisové kurty a fotbalové hřiště TJ Sokol Vojkovice.

Kultura
Místní knihovna v budově OÚ zajišťuje připojení na Internet pro veřejnost.

Zařízení a služby obce
Kynologický klub Vojkovice - od r. 1998. Je to mladý klub, který svou činnost zaměřuje na výcvik psů. Areál kynologického cvičiště se nachází na pozemku vedle hřiště TJ Sokolu Vojkovice.

Posezení a občerstvení najdete v restauraci Formanka nebo v Hostinci U Koníčka a v baru Na hřišti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vojkovice (obec) Brno-venkov
obec, osada Vojkovice (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Vojkovice (obec) Karlovy Vary
obec, osada Vojkovice (obec) Mělník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)