Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Raškovice (obec) [4833]



Raškovice se rozprostírají na levém břehu řeky Morávky v podhůří Beskyd, jihovýchodně od města Frýdek-Místek. Obec patří k nejstarším obcím v okrese Frýdek-Místek. Zdejší překrásná příroda slouží k rekreaci lidem z průmyslových regionů Ostravska a Karvinska. Jihovýchodní část obce je zařazena do Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde můžeme pozorovat mnohé zajímavé živočichy, jako je vydra říční, jelen evropský, srnec obecný, rys ostrovid a rostliny jako například rosnatka okrouhlolistá.
Správní území obce má výměru 862,52 ha. Obec má asi 1 770 obyvatel.

Historie obce
Patří k nejstarším obcím v okresu. Pravděpodobně vznikla kolem roku 1305, tedy v epoše tzv. velké kolonizace.

V dochovaných pramenech je připomínána již v roce 1573 a opětovně roku 1584. Některé její znaky - sídlištní typ, skladba usedlostí za pozdního feudalismu, naznačují, že může jít o ves vzniklou kolem roku 1305. V pramenech vystupovala v tomto případě s největší pravděpodobností pod jménem Rudgerri Villa. V roce 1450 se uvádí pod jménem Rozkova Lhota.

- Za hraběte Jiřího z Oppersdorfu, majitele frýdeckého panství, byla v Raškovicích obora s novým dřevěným zámečkem a pilou.
- V roce 1797 hrabě Jan Nepomuk Pražma založil v obci papírnu.
- Školu měly Raškovice od roku 1850. Tehdy byla součástí skalické školy. V roce 1871 byla škola osamostatněna.
- Počátkem 20.století se v Adámkově továrně upravují tkaniny škrobením, bělením a mercerováním.
- V roce 1905 byl přes řeku Morávku postaven nový most, který byl přebudován ze starého dunajského mostu z Dolních Rakous.

Sport
V obci jsou dobré možnosti pro sportovní vyžití, je zde volejbalový a tenisový areál s rekonstruvanými antukovými kurty v roce 2005, fotbalové hřiště a školní tělocvična. V létě se lze osvěžit v přírodním říčním koupališti U splavu a U Koppova mostu nebo v křišťálově čistých horských řekách Morávka a Mohelnice, kde lze vidět pstruhy, siveny, lipany, raky a řadu dalších živoucích důkazů čistoty životního prostředí (možnost rybaření). Okolní příroda nabízí mnoho zajímavých míst pro pěší a cykloturistiku.

Památky
Významnými pamětihodnostmi obce jsou dvě kapličky a tři staleté duby - památkově chráněné stromy. V Raškovicích začíná umělý kanál vodního přivaděče z řeky Morávky do Žermanické přehrady.

Kultura
Stálým občanům i návštěvníkům je k dispozici místní kino (jedno z nejstarších na Frýdecko-Místecku). Památník Raškovic - v říjnu 2003 byla v budově místní Mateřské školy otevřena druhá část historicko vlastivědné expozice, věnovaná životu obyvatel obce v 1. polovině 20. století. Při knihovně je zpřístupněna Malá galerie s pravidelnými výstavami.

Ubytování, stravování
Na strategickém místě, rozcestí na Pražmo, Krásnou a Morávku, byl postaven hotel Ondráš, který byl rekontsruován v roce 2006. V hostinci Obecník a restauraci U Fojtíků se výborně vaří a čepuje skvělé pivo. Ve vesnici je obchodní středisko a celá řada menších obchodů s provozní dobou prakticky celý týden.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Raškovice (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)