Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pržno (obec) [4831]



Úzké údolí Ostravice se otevírá za Frýdlantem nad Ostravicí, směrem na sever k Frýdku-Místku a Ostravě, do zvlněné krajiny Moravské brány. Pod prvními vyššími kopci beskydského předhůří se na dohled od nejvyšší hory Beskyd, Lysé hory (1 324 m), rozložila vesnice Pržno.
Správní území obce má výměru 293 ha, obec má 916 obyvatel

Historie obce
První zmínka o Pržně pochází ze soupisu obcí frýdeckého panství z roku 1573. Dá se předpokládat, že Pržno mohlo vzniknout už ve 2. polovině 15. století. Roku 1637 kupuje Jiří z Oppersdorfu od fojství mlýn a u něho zřizuje v Pržně olejovnu. Škola fungovala v obci od roku 1844, nejdříve v pronajaté místnosti, pak v zakoupeném domku a roku 1872 je postavena nová škola. Do roku 1895 měla obec jen 55 domků, většinou jen dřevěných. V roce 1909 už měla obec 69 domovních čísel.

V roce 1910 byl dostavěn a vysvěcen nový kostel. Od roku 1904 je v obci hasičský sbor. Roku 1924 je založena Dělnická tělocvičná jednota a za druhé světové války sportovní klub Pržno.

V r. 1990 obnovila obec svoji samosprávu, kterou dočasně ztratila při slučování obcí v období 1974 až 1989. V té době bylo Pržno dočasně součástí Frýdlantu nad Ostravicí.
Nedávno v obci byl otevřen Sociální ústav pro mentálně postižené.

Památky, kultura a sport
Největší kulturní památkou obce je římskokatolický filiální kostel, který je zasvěcený Panně Marii počaté bez poskvrny prvotního hříchu, kaplička Panny Marie; před kostelem stojí památný strom.

Pro sportovní vyžití jsou velké možností pěší turistiky. Obcí prochází modrá turistická značka trasy Palkovské hůrky - Metylovice - Pržno - Janovice - Skalice - Baška - Palkovské hůrky. Silnice na trase z Bašky přes Pržno do Frýdlantu n. Ostr. je hojně využívána cykloturisty. Také dvě fotbalová hřiště u řeky Ostravice a tenisový kurt slouží místním obyvatelům obce pro sportovní vyžití.

Služby
Občerstvení a teplá jídla po celý den turistům a projíždějícím se nabízí v restauracích U Adamců a U lípy.

Turistika - Obcí prochází nová cyklotrasa Ostrava-Beskydy, která navazuje na již dříve budované části stezky ve směru od Ostravy. Prženská část cyklostezky prochází od Bašky po pravé straně řeky Ostravice až k silničnímu mostu. Zde se přejíždí na druhou stranu mostu, kde se stezka stáčí pod most, aniž by docházelo k nebezpečnému křížení silnice. U jezu se nachází odpočívka a u fotbalového hřiště Pizerrrie U Ďáblíka.

 

 

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pržno (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Pržno (obec) Vsetín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)