Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čeladná (obec) [4792]



Horská obec Čeladná je malebná vesnice v údolí řeky Čeladénky, v nadmořské výšce 385 – 1276 m n.m. (centrum obce 430 m) na úpatí několika Beskydských hor – Smrk (1276 m), Malý Smrček (711 m), Smrček (858 m), Malá Stolová (1009 m), Skalka (964 m). Většina těchto hor se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Území obce je převážně hornaté, pokryto lesy a loukami.
Správní území obce má výměru 5904 ha. Obec má 2155 obyvatel.

Historie obce
Poprvé se ves uvádí v urbáři hukvaldského panství roku 1581 . Leží na staré cestě z Moravy do Uher, k jejíž ochraně byl vybudován snad někdy ve 13. století hrádek na vrcholu Kozinci. Nelze tedy vyloučit, že počátky Čeladné sahají až do 15. století. Naznačuje to i značný počet selských statků. Na sklonku 16. století měla Čeladná 18 usedlostí včetně mlýna a pily. Název obce se odvozuje od panské hukvaldské čeládky, která tu začala kdysi dávno kácet lesy a zúrodňovat pole, nová varianta názvu je odvozená od platební úžiny.

V 17. a počátkem 18. století tady byla stanice ochránců zemských bran tzv. portášů. Portáši vznikli na východní Moravě už v době třicetileté války. Definitivně byli zrušeni v roce 1828.

Železná ruda se zde zpracovávala v letech 1678-1690. K obnovení provozu hutě došlo v roce 1796 a byla dále rozšiřována, např. o drátovnu a později slévárnu. V roce 1913 převzala provozy ve Frýdlantě i Čeladné akciová společnost Ferrum. K definitivnímu zániku čeladenských hutí došlo v roce 1922. V roce 1880 byla v obci tkalcovna a výrobna zápalek.

Roku 1784 byl ve spodní části obce postaven kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Stojí u něj litinový kříž z roku 1834 ukazující vysokou úroveň zdejších železáren. V roce 1936 byla u pramene Cyrilka vybudována dřevěná kaple a altán. V obci je několik sakrálních památek.

Rokem 1786 začíná založením dolní školy dlouhý vývoj škol v naší obci. Nejvýznamnějším čeladenským učitelem byl bezesporu Josef Kalus, jemuž je věnována pamětní deska na Památníku Josefa Kaluse, bývalé prostřední školy. V roce 1977 byla otevřena nová školní budova, která slouží dodnes. V roce 1995-1996 byla provedena půdní nástavba, která proměnila vzhled školy, ale také vyřešila některé problémy budovy s plochou střechou.

Od roku 1880 působila v obci mechanická tkalcovna a výroba zápalek. Na přelomu 19. a 20. století vznikly na okraji obce Lázně Skalka. V roce 1952 skončila lázeňská éra a z lázní se stala pobočka okresní nemocnice.

V závěrečných letech 2. světové války byla obec jedním z center partyzánského odboje. Na území obce působili jak sovětští, tak i angličtí partyzáni. Jejich činnost dodnes připomínají pomníčky, kterých je v obci hned několik. Čeladná byla osvobozena dne 5. 5. 1945.

V bývalém areálu továrny v centru obce byla do roku 1994 posádka československé lidové armády, avšak od roku 1999 probíhá celková přestavba tohoto prostoru a vzniká nové centrum s náměstím, novými provozovnami i byty. V roce 2001 bylo v Čeladné otevřeno golfové hřiště a jezdecký areál. V roce 2000 se podařilo dokončit transformaci nemocnice Čeladná na Beskydské rehabilitační centrum, které se specializuje na léčení nervových nemocí a nemocí oběhového a pohybového ústrojí. Další vývoj probíhá podle strategie rozvoje obce.

Rekreace, sport, kultura
Protože se Čeladná nachází v horské oblasti Beskyd, nabízí návštěvníkům široké možnosti sportovního využití se zvláštním zřetelem na turistiku. V okolních horách se najde nepřeberné množství turistických tras a celá oblast je protkána hustou sítí turistických značek. Ani cyklisté nebudou ošizeni, avšak někdy budou nuceni pořádně šlápnout do pedálů, zvlášť pokud se vydají na některý z beskydských vrcholů. Taktéž v zimním období je možno vydat se buď na lyžařské túry (většinou „divokým“ terénem, tj. bez upravených běžeckých stop), nebo navštívit některou ze sjezdovek a jezdit jen nahoru a dolů.

K ubytování je možno využít některého z místních hotelů, chat, penzionů nebo rekreační středisko. Mnozí ocení další možnosti sportovního vyžití, jako je plavání (v létě i v zimě), tenis (venku i v hale), 36-jamkové golfové hřiště, jezdectví (venku i v jízdárně) nebo třeba paragliding. V místní škole je tělocvična, kde je možno domluvit si návštěvu a hrát například volejbal, košíkovou, nebo si jen zacvičit.

Významnými pamětihodnostmi obce jsou kostel Sv. Jana Nepomuckého z roku 1784 , kaple Panny Marie a dřevěná kaple zasvěcená Sv. Cyrilu a Metodějovi. Na území obce se nachází několik chráněných rezervací, a to v Podolánkách, na Kněhyni a Čertově mlýnu. V prostřední Čeladné je památník učitele a básníka Josefa Kaluse.

Ubytování nabízí v centru obce Hotel Prosper, Minipension Pepa a ubytování v soukromí paní Čajánková, v části Horní Čeladná Horský hotel Čeladenka, Penzion Zámeček, Penzion Golf, Horský hotel Hamry, Penzion U Holubů, Zájezdní hostinec Kněhyně, hotel Deimon, Wald, Rekreační středisko Dukla, Penzion Paseky, Rekreační středisko Mír, Penzion Metasport a na Podolánkách Horský hotel Srdce Beskyd, Chata Maruška.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čeladná (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)