Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílá (obec) [4786]



Obec Bílá leží v údolí říčky Bílé. V rekreační oblasti Beskydy, jihovýchodně od města Frýdek-Místek. Základ obce tvoří 8 částí, tři z nich patřily k obci Ostravice. Osady jsou Baraní, Bílá, Mezivodí, Konečná, Vjadačka, Hlavatá, Třeštík, Bumbálka. Obec je typická velmi rozptýlenou zástavbou. Má charakter horské obce. Jihovýchodně od obce, pod vrchem Zbojnická, se údajně setkali vůdci zbojnických družin Ondráš a Jánošík. Celá oblast je rozbrázděna hustou sítí bystřin a potůčků, bohatě zalesněná.

Vznik obce je spojen se správním vývojem území, porostlém původně hlubokým pralesem, které bylo již před rokem 1100 na hranici českého přemyslovského státu a slezského knížectví opolského. Řeka Ostravice v této části Beskyd rozdělila území na dva odlišné správní celky. Kraj na pravém břehu potoka Černé náležel k frýdeckému panství.

Území na levém břehu Černé a Ostravice byla od dob Přemysla Otakara II. (r. 1256) předána s celým hukvaldským panstvím olomouckému biskupství, které je od roku 1777 arcibiskupstvím. Ve druhé polovině 13. století se stal pánem zdejšího kraje olomoucký biskup Bruno ze Schauenburka, diplomat, který působil ve službách mocného českého krále Přemysla Otakara II.

Území byla součástí velké pozemkové državy olomouckého arcibiskupství a byla spravována z Hukvald. Jako samosprávná lokalita byla obec ustavena teprve v roce 1951, společně se změnou katastrálních hranic historických obcí Ostravice a Staré Hamry Důvodem pro změnu katastrálních hranic bylo obtížné spojení jednotlivých osad s centry obcí.

Roku 1974 došlo k integraci národních výborů obcí Staré Hamry a Bílá. Sídlem společného Místního národního výboru byly Staré Hamry. Od roku 1991 je Bílá opět samostatnou obcí.

Obec a její okolí poskytuje možnosti k rekreačnímu a sportovnímu vyžití. Na své si přijdou turisté, cyklisté i lyžaři. Oblast vyhledávána v letním i zimním období. Rekreanti mají bohatý výběr turistických tras, jež vedou po horských hřebenech, údolími horských potoků a klidných zákoutí. Milovníci přírody mohou obdivovat malebné kopce, slunné louky, příkré srázy, neobvyklé vyhlídky i původní přírodní společenstva. Své služby nabízí několik restaurací a řada horských hotelů a horských chat. K dispozici jsou rehabilitační zařízení, koupaliště, tenisové kurty, sauny, lyžařské vleky, minigolf a pod. Bílá sousedí na severu s obcí Staré Hamry a na východě vede hranice se Slovenskou republikou.

  •  


  • strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie





    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)