Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » kašna, fontána » Kašna - Bernartice (kašna)

Kašna - Bernartice (kašna) [47600]

Kulturní památka (KP)

Kamenná kašna je patrně z 18. století. Kašna byla v roce 1776 přenesena z hradu Dobronice. Kašna je cenným dokladem barokní drobné architektury a je situována uprostřed prostorného náměstí.

Kamenná kašna je situována uprostřed prostorného náměstí v trojúhelném zatravněném prostranství se vzrostlými stromy a s vyasfaltovanými cestičkami, kolem kterého vede komunikace. Kašna se nachází ve východní části prostranství, blíže ke komunikaci. Kamenná kašna je situována uprostřed prostorného náměstí v trojúhelném zatravněném prostranství se vzrostlými stromy a s vyasfaltovanými cestičkami, kolem kterého vede komunikace. Kašna se nachází ve východní části prostranství, blíže ke komunikaci.

Jedná se o čtyřbokou kamennou žulovou kašnu se zvýrazněnými okosenými rohy a dno je nově vybetonováno. Okosené rohy mají odsazené nároží a jsou v ploše zvýrazněny vpadlými jednoduchými pravoúhlými poli. Kamenné stěny kašny jsou v rozích spojeny železnými kramlemi. Uprostřed kašny stojí na hranolovém pilíři neveliký kamenný kónický pilíř nesoucí na vrcholu drobnou kamennou kruhovou mísu. Kolem kašny jsou kamenné dílce tvořící schod, který vyrovnává terénní nerovnosti svažitého náměstí směrem k jihu. Kamenné části schodu jsou spojeny železnými kramlemi. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)