Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » rezervace, přír.zajímavost » Přírodní rezervace Radost - Lipka (rezervace)

Přírodní rezervace Radost - Lipka (rezervace) [47512]

Přírodní rezervace (PR)

Důvodem ochrany je zachování zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, samovolně se vyvíjející společenstva na druhotném bezlesí. Přírodní rezervace Radost je tvořena především historickými lučními komplexy, které byly opuštěny po společenských změnách v minulém století. Velká část území podléhá sukcesním změnám s rozvojem různě starých komplexů pionýrských náletových dřevin.

V 50. letech 20.století byla na části jižní enklávy PR zřízena vojenská posádková střelnice ČSLA „Klášterec“, která sloužila pro střelbu z bojových vozidel pěchoty (střelba kanónem a kulometem), obrněných transportérů, tanků i pěchotních zbraní. Část severní enklávy PR sloužila jako výcvikový prostor„Radost“.V roce 2001 byl výcvikový prostor i střelnice zrušeny. Území PR představuje komplex různě degradovaných a zachovalých především lučních společenstev s převahou vlhkých, střídavě vlhkých, rašelinných, smilkových a mezofilních luk. Luční porosty byly do roku 2012 z převážné většiny dlouhodobě neobhospodařovány. Od roku 2012 je z programu péče o krajinu menší část porostů pravidelně ručně kosena příp. kácena.

Potencionální přirozenou vegetaci území tvoří kombinace květnatých bučin s kyčelnicí devítilistou. V Česku je v současnosti zařazena mezi ohrožené druhy.  Potoky vyskytujících se v PR mají spádovou oblast do řekyVolyňky, která se ve Strakonicích vlévá do Otavy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)