Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zubčice (obec) [4742]



Obec se nachází ve střední části okresu Český Krumlov. Tvoří ji tři osady : Zubčice, Zubčická Lhotka a Markvartice a samoty Včelín a Pflégrův mlýn. Název obce Zubčice je pravděpodobně odvozen od Zubců a Zubků, kteří byli prvními usedlíky Zubčic. Vesnice Zubčice a Markvartice patřily spolu s více jak 60 vesnicemi k Pořešínskému panství, které původně patřilo Bavorům ze Strakonic. První písemné zmínka o obci pochází z roku 1358 a souvisí s pány z Pořešína.  Dalším z majitelů Zubčic, byl Oldřich z Rožmberka a to v 1465, v této době jsou již v Zubčicích 2 usedlíci. V urbáři z r. 1564 je uvedeno samostatné rychtářství a ves Zubčice s 13 usedlíky. V roce 1579 založil Jakub Krčín z Jelčan u Zubčic louky. Z roku 1654 jsou již zmínky o rozvoji zemědělské činnosti v celé oblasti. Farou spadaly Zubčice do r. 1786 k Černici a poté k farnosti Věžovatá Pláně. Zubčická Lhotka je v pramenech uváděna jako Lhota u Hřebene, až později Lhotka a německy Mehlhuttel. První písemné zmínky o Zubčické Lhotce pochází z r. 1337. Prvními majiteli byli Dobeš s Rakova a Petr z Michalovi. Název Markvartice je pravděpodobně odvozen od Markvarta z Pořešína.Markvartice se v písemných pramenech uvádí jako Margwaticz, Margaurtycz nebo Markwarticze.

První písemná zmínka pochází z r. 1337. V r. 1389 přešla do vlastnictví pánů z Rožmberka, dále Racka z Markvartic (purkrabího z Pořešína) a Markvarta z Pořešína. V r. 1564 spadají Markvartice pod sedlecké hájenství. Markvartice patřily farností k Velešínu. Mezi Zubčicemi a samotou Včelíny se nachází zajímavá přírodní lokalita, zalesněný vrch Horní Háj s nadmořskou výškou 738 mnm. Byl prý využíván již starými Kelty jako obřadní místo. Zubčická Lhotka je malá vesnička , která se rozkládá asi kilometr os Zubčic. Kromě původních statků zde mají malou kapličku z roku 1838, o kterou se občané s láskou starají. Nedaleko v lesích přijdete k samotě Pflégrův mlýn. Je to velký statek na Zubčickém potoce a dříve sloužil jako mlýn pro široké okolí. V osadě Markvartice je dominantou nově opravená kaple , kterou založil farář p. Papoušek v roce 1873. I zde travnatou náves s lipami obklopují velké statky.

Obec je složena ze tří částí a to Zubčice, Zubčická Lhotka a Markvartice. V obci žije cca 400 obyvatel v cca 120 domech na celkové rozloze obce 949 ha. Obec leží na úpatí vrchoviny Poluška, lidově zvané Kuklíky, v nadmořské výšce 620 m.n.m.

Obec disponuje veškerou občanskou vybaveností k pohodlnému a plnohodnotnému životu. Vzhledem k cíli udržet v obci mladé lidi a zajistit tím rozvoj obce je kladen důraz na zachování mateřksé školy, základní školy (tzv."malotřídka" - 1. stupeň), obchod se smíšeným zbožím a restauraci s tanečním sálem. V obci je řada možností kulturního, ale rovněž sportovního vyžití. Místní restaurace Zubčická lavina je vyhlášená pořádáním zábav s živou hudbou nejrůznějších žánrů. Na pořádání těchto zábav se spolupodílí celá řada dalších organizací a spolků (obec, sbor dobrovolných hasičů, školka a škola v Zubčicích ... atd.).

V rámci možností provozování sportů se obec může pyšnit přírodním koupalištěm, fotbalovým hřištěm, tenisovými a voleyballovými antukovými kurty, ping-pongovýámi stoly. Nelze opomenout fakt, že obec křižuje cyklistická stezka. Okolí obce pak nabízí řadu příjemných turistických a vycházkových tras s výhledy na dominantní scenérie okolí - tedy severovýchodní výhled na malebnou vísku posazenou na samém vrcholu protilehlého vrchu Svatý Ján nad Malší a ze strany jižní pak výhled na Včelíny, nejvyšších vrchol Blanského lesa - Kleť a na horizont Blanského lesa obecně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zubčice (obec) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)