Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přísečná (obec) [4731]



Přísečná patří mezi nejstarší sídelní lokality v okrese Český Krumlov. Osada zde existovala již před založením cisterciáckého kláštera ve Zlaté Koruně v roce 1263.

Kolem roku 1400 je ves Přísečná již uváděna jako součást majetku zlatokorunského kláštera, což dosvědčují dodnes zachovalé zbytky hospodářského dvora kláštera - čp. 1, jehož obytné místnosti jsou z 18. století zdobeny hospodářskými výjevy a později i rokokovými prvky. Po zrušení zlatokorunského kláštera v roce 1785 byla Přísečná přičleněna k panství Český Krumlov a samosprávnou obcí se stala až v roce 1848.

Obec Přísečná se nachází v Chráněné krajinné oblasti Blanský les 20 km jižně od Českých Budějovic a je poslední obcí před vstupem do historicky cenného města Český Krumlov.

Obec Přísečná je typickou bývalou zemědělskou vesnicí, což je dokladováno řadou zemědělských usedlostí, jež dodnes lemují místní náves, jejíž součástí je i park založený na přelomu 19. a 20. století. Zemědělské usedlosti jsou doplněny obytnými domy postavenými jak zpočátku minulého století, tak i v současné době.

Do katastru obce Přísečná patří i krásná příroda tvořená jehličnatými lesy, řekou Vltavou, která je lemována jednotlivými skalními stěnami. Katastr obce protíná také známá cyklistická stezka, spojující krajské město České Budějovice se sousedním Rakouskem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Přísečná (obec) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)