Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » historická budova » Kaplanka - Velešín (budova)

Kaplanka - Velešín (budova) [47267]

Kulturní památka (KP)

Areál domu čp. 20, tzv. kaplanky (též zv. Kantůrkovec) je situován v dolní části náměstí, jižně od kostela sv. Václava, při ohradní zdi bývalého hřbitova. Objekt vznikl na konci 15. století, první písemná zpráva z roku 1514.

Na západní straně pozemku, podél přístupové cesty k hlavní bráně a ke kostelu je situován obytný dům s arkýřem na jihozápadním nároží. Kolmo na něj při jižní hranici navazuje průjezdná stodola, kterou vede přístup z prostoru náměstí na dvůr. Na severní straně pozemku byly při ohradní zdi hřbitova situovány hospodářské objekty – kůlna a chlívky. Hranici areálu vymezuje po obvodu na severní straně zděná ohradní zeď bývalého hřbitova. Na jihovýchodní straně je dvůr domu uzavřen zdí a zděnými hospodářskými objekty sousedního domu čp. 21. Na severní straně se mezi ohradní zdí hřbitova a domem čp. 21 nalézají dvoudílná dřevěná vrata, která umožňují přímý vjezd do dvora.

Severní stranu ohraničuje kamenná ohradní zeď bývalého hřbitova, která je podle zákresu v katastrální mapě byla nelogicky vyznačena jako součást areálu domu č.p. 20, ačkoliv z jejího původního účelu je zřejmé, že vznikla pro potřeby bývalého hřbitova a patří tedy spíše k areálu sousedního kostela sv. Václava. Na nové katastrální mapě už slučka není a tedy je možno severní ohradní zeď považovat za součást hřbitova.

Nedávno v něm bylo otevřeno malé muzeum, kde můžou návštěvníci zhlédnout stálou expozici naivních malířů manželů Šítalových "Malovaný svět".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)