Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie Pomocné - Rožmitál na Šumavě (kaple)

Kaple Panny Marie Pomocné - Rožmitál na Šumavě (kaple) [47241]



Zřícenina poutní kaple Panny Marie Pomocné se nachází na svahu Jeleního vrchu (též Jelínek či Kirchberg, 752 m n. m.) východně od Rožmitálu na Šumavě. Z obce sem vede několik neznačených lesních cest. Např. kolem nádrže s vodou pod kostelem přímo nahoru, nebo asfaltkou jihovýchodně odtud okolo domu čp. 105, u něho vlevo do kopce a mezi rekreačními domky čp. 117 a 119 úvozovou pěšinou do lesa. Cestou se otevírají výhledy na Rožmitál, o kus dál roste modřínová alej a u cesty na dohled kaple stojí žulová boží muka z datací 1883.

Při studánce léčivé vody zde vznikla v letech 1650–1653 kaplička, která v létě vítala poutní procesí. V letech 1732–1733 na jejím místě vyrostla nová mohutná barokní stavba na polygonálním půdoryse s kopulovitou bání. Z Rožmitálu ke kapli vedla křížová cesta. Vše bylo v roce 1853 a 1933 opraveno. Po konci druhé světové války a odsunu zdejšího převážně německého obyvatelstva došlo k postupné devastaci této zajímavé památky. Ještě v roce 1988 měla střechu a kopuli, ale brzy na to se z ní stala zřícenina.

Kaple původně zářila na kopci nad obcí, dnes ji obklopuje vzrostlý les. Ze zastávek křížové cesty zbyly torza několika kapliček (v bezprostředním okolí kaple jsou tři). Kaple měla půdorys osmiúhelníku a vstup do ní umožňovaly tři vchody. Zdivo je dochováno do původní výše. Na východní straně jsou zříceniny nižšího přístavku (sakristie?) a na západě zbytky malého krytého ambitu, odkud byl zřejmě přístup k pramenu vody (dodnes viditelný pod  kaplí).

Do roku 2014 kaple chátrala, obec však nechala opravit střechu a renovuje okolí kaple včetně křížové cesty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)