Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » socha, sousoší » Sousoší sv. Jana Nepomuckého - Rožmitál na Šumavě (sousoší)

Sousoší sv. Jana Nepomuckého - Rožmitál na Šumavě (sousoší) [47235]

Kulturní památka (KP)

Kamenná památka je podle pramenů z pol. 18 stol. (1733 — 1750) patrně z okruhu českobudějovické dílny Ditrichovy nebo Zinnerovy.

Architektura se skládá ze čtyř obvodových schodišťových stupňů, spodního hranolového žulového postamentu ukončeného bohatě profilovanou krycí deskou, s mohutnými stlačenými volutovými křídly po stranách. Dále pak z nízkého profilovaného soklu pod vrcholovou sochou. Na východní straně žulového postamentu pod sochami sv. Floriána a sv. Šebestiána jsou umístěny kované doplňky sloužící zřejmě jako závěsný držák na věčné světlo či květinové obětiny. Sochy tří světců a dvou puttů jsou umístěny na nízkých plintech, a to v rozmístění 1-2-2 tzn. vrcholová socha sv. Jana Nepomuckého, poté po stranách klečící putti (andělé) a nejníže - po pravé straně na volutovém křídle sv. Florián a po levé straně na volutovém křídle sv. Šebestián. Na spodním hranolovém postamentu je na čelní straně (východní) na železné ozdobné skoby zavěšena vápencová kartuš původně s malbou umístěnou v konkávním zrcadle této kartuše. Bohužel dnes jsou zde pouze fragmenty barev a jsou značně nečitelné. Celková výška památky i s architekturou je cca 4,5 m. Při sochařském zpracování statuí byl použit jediný druh přírodního kamene - usazené horniny, a to vápenec, architektura je z odlišného materiálu žuly.

Architektura: Materiál kámen — žula. Čtyřstupňové schodiště - schodišťové stupně jsou překryty betonovou vrstvou a tudíž nelze přesně identifikovat jejich skladbu a materiálové složení. Z historické fotodokumentace lze pouze vyčíst, že skladba schodišťových stupňů je z kamenných placáků prohazovaných maltovým materiálem. Patrně jejich dezolátní stav byl konsolidován betonovou souvislou vrstvou po celém jejich povrchu.

Socha sv. Jana Nepomuckého: Materiál kámen — vápenec. Jedná se o bohatě plasticky i kompozičně kvalitní statui stojící figury sv. Jana Nepomuckého. Stojí na levé noze, pravá je mírně pokrčená. Tělo je natočené doprava. Hlava se mírně sklání ke krucifixu, který drží pravou paží. Levá paže je v prostoru. Ikonografické celosti chybí atribut palmeta, která byla patrně v levé ruce statue, a v současné době statue nese na hlavě patrně nepůvodní svatozář s pěti osmicípými hvězdami.

Putti po pravé straně Materiál kámen — vápenec. Socha klečí na pravé noze, levá je mírně ohnuta a nakročená vpřed. Tělo je natočené doleva. Hlava je natočena doleva a směrem vzhůru. Prst pravé ruky je položen před ústa jako symbol mlčenlivosti. Levou paži má mírně ohnutou a nataženou s rozevřenou dlaní k soše sv. Jana Nepomuckého. Putt je oděn do bederní roušky sepnuté páskem přes rameno. Socha je umístěna na puntu ve formě plastických obláčků.

Putti po levé straně: Materiál — výlitek na bázi epoxidové pryskyřice. Socha klečí na levé noze, pravá je mírně ohnuta a nakročená vpřed. Tělo je natočené doleva a hlava je mírně nakloněna doleva. Levá paže je ohnuta a spočívá na prsou. Pravá paže je ohnuta a ruka opřena o stehno pravé dolní končetiny. Tato ruka patrně nesla kovanou palmetu jako atribut sv. Jana Nepomuckého. Její vzhled a gesto může býti zkresleno, jelikož dle dochované fotodokumentace tato paže chyběla a byla doplněna při restaurátorském zásahu. Putt je oděn do bederní roušky sepnuté páskem přes rameno. Socha je umístěna na plintu ve formě plastických obláčků. Jedná se o bohatě plasticky i kompozičně kvalitní statui. Původní kamenný originál je dle pramenů umístěn v lapidáriu města Borovan.

<<ODRADKUJ>>Socha sv. Floriána: Materiál kámen — vápenec. Socha stojí na levé noze, pravá je mírně nakročená vpřed. Tělo je natočené doleva. Levou rukou přidržuje u těla prapor, který se žerdí opírá o zem, v levé ruce drží nakloněné vědro. Pod vědrem bývá zpravidla umístěn hořící dům. U této statue však není. Dle historické fotografie je však vidět náznak fragmentu plechu, na kterém byl umístěn patrně kamenný hořící dům.

Socha sv. Šebestiána: Materiál kámen — vápenec. Součástí kompozice je kmen stromu, ke kterému je postava světce uvázána. Stojí na levé noze, pravá je mírně nakročená doleva a vystupuje mimo formát puntu. Tělo je esovitě prohnuto a natočeno doprava. Levá ruka je zdvižena nad hlavu, pravá směřuje dolu a opírá se o pahýl kmenu. Hlava je natočena směrem dolu a doprava. Součástí sochy jsou doplňky 3 kovových šípů fixovaných do hmoty kamene. Ikonografické úplnosti chybí kovové atributy dalších min. 3 šípů. Další součástí statue je kované kotvící táhlo s obručí, které je v současné době silně zkorodované.

Vápencová dekorativní kartuše: Materiál kámen — vápenec. Kartuše je tvořena oboustrannými volutami umístěnými po jejím obvodu, které jsou doplněny o rostlinné motivy. Střed kartuše tvoří konvexní zrcadlo bez nápisu se zbytky barevných úprav. Patrně se jednalo o alianční znak nebo rodový erb.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)