Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hřbitov - Křemže (hřbitov) [47038]



Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Hřbitov sv. Voršily byl zpočátku značně menší - pohřbívalo se nad kaplí směrem dozadu. Pro další potřebu byl v roce 1872 rozšířen hřbitov směrem k silnici a v roce 1902 od kaple směrem dolů. Tehdy byla také postavena nová márnice, v níž měli do doby pohřbu odpočívat nebožtíci - bezdomovci, které na farní osadě zastihla smrt. Zajímavý údaj je zaznamenán ve farní kronice. Když 22. října 1905 byla svěcena nově vystavěná kaple sv. Voršily, kterou její zakladatel probošt P. Cába světil sám, zdejší farář P. Jakub Kocábek s družičkami rozsívali po hřbitově prach a kaménky ze Svaté země, které on jako "poutník Jeruzalémský" odtud přivezl.

Pro zavedení určitého pořádku na novém hřbitově byl důležitý rok 1904, kdy po předchozím komisionelním řízení v Křemži byl Okresním hejtmanstvím v Č. Krumlově schválen pro hřbitov Hřbitovní řád, který je uložen ve farním archivu. Za obec, které patřil správou (a dodnes patří), ho podepsal měšťanosta J. Stožický. Hřbitovní řád je velmi podrobný a uvádí se zde např.: Hřbitov je konfesijní - římskokatolický. (Jinak to nebylo možné za Rakousko-Uherska). Osobám nekatolickým má být proto vyhrazeno zvláštní místo. Byla to část hřbitova vpravo nad hlavní cestou ke kapli. Rovněž i samovrazi měli být pochováváni odděleně. Hřbitov byl rozdělen na řady, hroby byly očíslovány. Řád také stanoví obložení a výzdobu hrobů. O pořádek na hřbitově dbá hrobník, který zde vysekává i trávu. Na hřbitově se zakazuje kouření, vodění psů, hraní dětí, trhání květin na hrobech a šlapání po hrobech. Nařizuje se, že pohřeb může být nejdříve po 48 hodinách od úmrtí a po ohledání mrtvoly. Po obvodu nové části hřbitova byla v roce 1904 postavena cihlová zeď s pilíři, stará část nad kaplí byla podle terénu nové části hřbitova mírným svahem srovnána.

V roce 1937 bylo vedle márnice upraveno oddělení pro hroby legionářů z 1. světové války a do schránky byla zasazena prsť z jejích slavných bojišť: Doss Alto, Terron a Zborov. Po 2. světové válce zde byly pohřbeny i dvě oběti květnové revoluce 1945.

Velký, hlavní, kříž nad hřbitovní kaplí je darem tehdejší železářské hutě v Adolfově (Holubov), jeho kamenný podstavec pochází z lomu u Velešína. Po pravé straně hřbitovních vrat stojí při zdi žulový sloup s toskánskou hlavicí, který pochází z doby kolem roku 1700. Letopočet 1850 na něm je nově vtesán. Stával pravděpodobně u vchodu starého kostela, odkud sem byl přemístěn.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)