Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » architektonická zajímavost » Měšťanský dům č.p.215 - Kaplice (dům)

Měšťanský dům č.p.215 - Kaplice (dům) [47011]

Kulturní památka (KP)

Měšťanský řadový patrový dům na západní straně náměstí v Kaplici. Dům o třech osách hlavního průčelí krytý příčně sedlovou střechou. Jedná se o patrový řadový měšťanský dům na západní straně svažitého náměstí o třech okenních osách hlavního průčelí v 1. patře. Plocha přízemí je pročleněna nově po roce 1945. Střecha je příčně sedlová. Otvory nádvorní fasády zcela chaotické, současný stav je výsledkem odbourání jižního přístavku.

Nejhodnotnější částí domu je průčelí do náměstí, jehož podoba vznikla roku 1605. Patro člení konzolová římsa a trojice okenních otvorů s přímými kamennými římsami. Ostění provedena v omítce, okna v patře mají menší výplně, spodní část k parapetu dozděna. Konzoly a metopy průčelí a celá plocha patra kryta ornamentální a figurální sgrafitovou výzdobou s ústředními motivy porážky vola a trůnící spravedlnosti mezi okny. Mezi okny v přízemí je postava muže s kloboukem, ze kterého vyrůstá štít. Dvorní průčelí v patře čtyřosé, v přízemí na levé straně okno a vpravo půlkruhem sklenutý průjezd. Okna patra mají plastické šambrány ze štuku. Okno přízemí rozšířené novodobé. Krov je vaznicový se svislými sloupky. Disposici přízemí tvoří hloubkový dvoutrakt s průjezdem novodobě předělený příčkami na jižní straně.

V severní partii je patrná existence příčného trojtraktu, v prostřední části podkovovité schodiště do patra. Všechny prostory jsou plochostropé, s výjimkou SZ komory (valená renesanční klenba s trojúhelnými výsečemi s plastickými hřebínky na hranách) a zúžené západní části průjezdu (půlkruhová valená klenba). Zúžení souvisí se zrušeným schodištěm, původně se nacházejícím v těchto místech. V přízemí jsou vstupy novodobě upraveny včetně nových zárubní. Patro v podstatě příčný trojtrakt, druhotně rozdčleněný příčkami. Prostory patra plochostropé s rákosovou omítkou v plném rozsahu. Sklepy jsou pod SV částí domu a částečně zasahují pod náměstí. Schodiště ke sklepům je pod schodištěm do patra. Vstupní komora sklenuta příčně segmentově, přední sklep sklenut zřejmě nepůvodní omítanou kamennou klenbou valeně půlkruhem. Prostor pod náměstím sklenut půlkruhovou valenou klenbou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)