Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Planá (obec) [4665]



Obec Planá se nachází přibližně 4 kilometry jižně od Českých Budějovic ve směru mezinárodního silničního tahu České Budějovice - Linec. Tvoří ji typický malý venkovský celek smíšené obytné a zemědělské zástavby a nemalou část obce zaujímá také vojenské letiště.

První písemný doklad o existenci vsi Planá je z listiny, datované rokem 1259, ve které pan Vok z Rožmberka daroval klášteru Vyšší Brod třetinu desátku ze své vsi Plané. Ves byla až do roku 1611 součástí krumlovského panství a patřila pod rychtu v Kamenném Újezdě. V roce 1611 ji spolu s panstvím Černý Dub získal komorník Petra Voka z Rožmberka, pan Jan Hogen ze Švarcpachu. Za vlády tohoto rodu ves stagnovala, bylo v ní pouze 12 usedlostí, z toho 5 neosídlených. Tento rod ves držel až do roku 1679, kdy ji závětí získal František Kořenský z Terešova, aby ji již roku 1687 prodal městu České Budějovice. A součástí města, s vyjímkou let 1849-1868, kdy byla samosprávnou obcí, byla Planá až do roku 1990.

 

      V roce 1939 došlo severozápadně od obce k vybudování vojenského letiště a po roce 1945 k vybudování komunikace, která spojovala město s tímto letištěm. V roce 1990 došlo k osamostatnění obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Chodová Planá (městys) Tachov
město, městys Planá (město) Tachov
obec, osada Planá (obec) České Budějovice
město, městys Horní Planá (město) Český Krumlov
město, městys Planá nad Lužnicí (město) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)