Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ostrolovský Újezd (obec) [4662]



Ostrolovský Újezd se nachází 15 km od Českých Budějovic. Obcí prochází turistické a cyklistické stezky. Jeden km severně od obce se nachází lesopark s památníkem Jana Žižky z Trocnova.

Nejstarší osudy Ostrolovského Újezda (původně Újezdce), kde stával jižně od vsi na návrší nad říčkou Stropnicí ve 14. stol. hrad, nejsou známé. Od roku 1594 se hrad uvádí jako zbořený.

Krátce před rokem 1569 koupil Újezdec Kryštof Kořenský z Terešova a vystavěl si v Újezdci renezanční tvrz, která stojí v obci při silnici. K tvrzi přiléhá špýchar.

Ostrolovský Újezd  dříve zvaný také Újezdec Ostrolov. Jedná se o starobylé sídlo. Ve vesnici se dochovala renesanční tvrz z konce 16. století, historie místa ale sahá mnohem dále.

Na ostrohu nad Stropnici stával hrad vladyků z Újezda již ve 14. století. V husitských dobách byl hrad podle pověsti obýván jeptiškami, mezi nimiž údajně byla i sestra Jana Žižky. Když potom -Jan Žižka hrad dobýval, vyhazovaly jeptišky oken hradu do Stropnice peřiny a ve snaze obranu skákaly do řeky...

Přesto, že už 20. století se v literatuře uvádí, že hradu není nic známo, podle vyprávění Bočkové ze Dvorce byly na ostrohu nad Stropncí ještě v době jejího dětství patrné zbytky základového zdiva. Její dědeček v těch místech také údajně nalezl díru v zemi, do které vhodil kus dřeva. Prý trvalo dlouhou dobu, než uslyšel náraz dřeva o dno, což svědčilo o mnohametrové hloubce.

Snad tedy mohlo jít o hradní studnu. Jisté je, že místům okolo ostrohu se dodnes říká „Zámek" a stejný název nese i zvláště chráněné území zahrnující podmáčené louky se zpustlým rybníčkem uprostřed lesa. Nedaleko vesnice se nachází také další zvláště chráněné území Ostrolovský Újezd s bohatými porosty chráněné bledule jarní.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ostrolovský Újezd (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)