Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ločenice (obec) [4649]



"Vesnice Ločenice nalézá se v malebném údolí, v pahorkatém kraji Jižních Čech, mezi městečkem Velešínem asi čtyři kilometry vzdáleném na západ, a pak městem Trhových Svinů asi čtyři kilometry vzdáleném na východ. Skrz vesnici probíhá obecní silnice od Besednic k Římovu. Druhá okresní silnice vede od Trhových Svinů, ve vesnici se křižuje s první silnicí a pak dále ubíhá k Svatému Janu.

     Podél silnice prvé i druhé rozkládají se zděná stavení, mezi nimiž tu a tam objeví se ještě dřevěná chaloupka s malými okénky, aneb dřevěná stodola s doškovou střechou. Však i ty již brzy zmizí, by učinily místo budovám novým, zděným. Některá stavení (dosti četná) zdobí pěkné zahrady s ovocnými stromy.

     Směrem od Sv. Jana protéká vesničkou potok, vinoucí se k nedaleké vesnici Nesměni. Kolem něho rozkládají své koruny s vonícím květem krásné lípy, akáty a vysoko nad ně čnějí mohutné topoly.

     Nedaleko křižovatky okresních silnic nalézá se obecní rybník, který bývá pronajat k rybolovu. Uprostřed návsi stojí chudobinec a obecní kovárna s mělou věžičkou, která slouží za zvonici. O něco dále je obecní váha. Přes potok, protékající vesnicí, vedou tři mosty. Jeden jest naproti hostinci Josefa Blažka, který svým nákladem postavil. Druhý jest naproti hostinci Jana Kleina, vlastním nákladem zbudovaným. Třetí jest o něco dále a jest postaven obcí.

     Při okresní silnici (směr z Besednic do Římova) naproti domu č.p. 6 jsou dvě lípy "Svobody", vsazené na památku dobytí samostatnosti československého národa a vyhlášení republiky. Uprostřed nich stojí kamenný pomník "Padlým vojínům" ve světové válce, který občané zbudovali k jejich památce. Naproti domu č.p. 11 stojí kaplička.

     V dolní části vesnice, uprostřed, rozkládají se obecní pozemky, které se všeobecně nazývají "Zahradka". Obecní kovárna a chudobinec rozdělují je na dvě části. Dolní část jest vysázena stromky (třešněmi), které v budoucnu promění tento pozemek v krásný třešňový sad. To učiněno bylo k 10. výročí Republiky československé. Kolem dokola vesnice rozkládají se pole, louky a za nimi lesy, náležející zdejším zemědělcům."

(Kronika obce Ločenice, 1928)

 

Na přelomu 1. a 2. tisíciletí bylo území podél vodních toků Vltavy a Malše osídlováno pronikajícím slovanským kmenem Doudlebů, který do této oblasti přinesl vlastní kulturu a společenské prostředí. Zachovalé slovanské pohřební mohyly (nejbližší nedaleko obce Malče na besednicku) umožnily vymezení historického doudlebského kraje. Todeňská hora (608,4 m nad m) a Ločenická hora (Ločecký vrch, 656,4 m nad m, dnešní obec Svatý Jan nad Malší) byly přirozenými jižními hranicemi osídleného území.

 

Obec Ločenice vznikla jako gotické středověké zemědělské sídlo typu okrouhlice, které vzhledem k poměrně kvalitní zemědělské půdě dobře prosperovalo. První historická zmínka o obci pochází z roku 1360. Tehdy patřila (spolu s dalšími 144 obcemi) k Velešínskému panství, které patřilo nejdříve rodu Michaloviců, od roku 1387 pak Rožmberkům.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ločenice (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)