Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » rezervace, přír.zajímavost » Přírodní rezervace Na Skalách - Věšín (rezervace)

Přírodní rezervace Na Skalách - Věšín (rezervace) [46461]

Přírodní rezervace (PR)

Přírodní rezervaci Na skalách naleznete v Jižních Brdech nedaleko osady Teslíny kolem vrcholu Na Skálách (či Na skalách, 744 či 746 m n. m.). Ten je součástí dlouhého hřbetu, který se táhne od Prahy přes Jahodovou horu až k vrcholu Nad Maráskem. Území je zvláště chráněno od roku 1966 a předmětem ochrany jsou zdejší přirozené bukojedlové porosty a květena v podrostu.

Přírodní rezervace Na skalách se rozkládá převážně na jihovýchodním svahu a vrcholu buližníkového hřebene. Místy zde stojí osamělé skalky či nepříliš rozsáhlé sutě. Většina území je pokryta acidofilní bučinou se smrkem či jedlí s chudým podrostem, který tvoří například třtina rákosovitá, šťavel kyselý, věsenka nachová či brusnice borůvka. Na části území naleznete smrčinu se vzrostlými buky či jejich zbytky. Na skalkách pak samozřejmě rostou břízy. Typicky bohatě zastoupeny jsou zde mechorosty a lišejníky. Území je bohaté na mravence. Vyskytuje se zde také mlok skvrnitý.

K rezervaci o výměře více než 23 hektarů se dostanete nejsnáze z Teslín. Vyrazte odsud po zelené ke Spálené boudě, u níž odbočte vpravo na žlutou. O tom, že jste po pěti stech metrech na místě, vás budou informovat červené pruhy na stromech značící hranici rezervace nebo malá informační tabulka. Od auta se tak až na hranici rezervace dostanete téměř po rovině po asfaltových dvou a půl kilometrech. Na stejné místo se dostanete také z Věšína, pokud od Uhelnice vyrazíte po zelené a na Chynské budete pokračovat rovně po žluté. Taková trasa už měří 4 kilometry a vede stále do kopce. K Chynské lze po zelené dojít také z Hutí pod Třemšínem. V tom případě na vás čeká stejné stopadesátimetrové převýšení, ovšem tentokrát na téměř šesti kilometrech. Vstup do rezervace je možný jen po vyznačených cestách.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)