Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jivno (obec) [4638]



Obec Jivno je víska, která se nachází východně asi 2 km od města Rudolfova a 7 km od krajského města Českých Budějovic, v nadmořské výšce 554 m. Její rozloha přestavuje 628 ha. Nad vesnicí je výšina zvaná "Baba", 578 m vysoká.

 

Jivno má své jméno patrně od jív, které se zde hojně ve zdejším okolí vyskytovaly. Dřívější název býval Jilonov. Bylo založeno asi v době pohanské, neboť na to ukazuje dříve objevené bývalé pohanské pohřebiště v lese u Martinců.

 

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1378. Od nepamětných dob náleželo Jivno k panství hlubockému. Když panství hlubocké zakoupil vlastenecký pán Vilém z Pernštýna, dal sestavit roku 1490 urbář panství zvaný Pernštejnský. V urbáři se uvádí osm usedlých v tomto roce v Jivně.

 

Nejvíce utrpělo Jivno ve třicetileté válce, kdy bylo spáleno jako všechny okolní vesnice. Některé z nich pak zanikly úplně jako např. Lhotky, což byla vesnice ležící v místech, kde je v současné době budějovický les pod Klaudou. Jasnější zprávy o Jivně jsou až po třicetileté válce, kdy se vesnice znovu obydlovala.

 

Nedaleko Jivna bývala samota zvaná "Jeskyně". Tato zpráva pochází podle místních obyvatel asi ze 17. století. O jejím původu se udržuje následující pověst: "Za starých časů chytali v těch místech do jam vlky. Když pak v této krajině vlků více nebylo, ubytoval se do jedné jámy samotář - drvoštěp. Když lovili v těchto místech knížecí, a že silně pršelo, schovala se tu celá družina i s knížetem k drvoštěpu do jámy, tehdy již na způsob jeskyně upravené. Za to daroval kníže jeskyňáři potřebné dříví z Černého lesa, aby postavil řádnou chalupu, což také učinil."

 

V 19. století v Jivně kvetlo cihlářství. Ve 13 "ručních cihelnách" se pálily cihly a tašky Mnoho budov v Českých Budějovicích a okolí bylo postaveno z jivenských cihel a pokryto jivenskými taškami. V roce 1910-1911 byla u Jivna postavena parostrojní cihelna, která od těch dob prošla mnoha rekonstrukcemi až po tu moderní v posledních letech, ve které byl provoz ukončen ke konci roku 1999.

 

Součástí obce Jivno je část Vyhlídky a místní části zvané Samoty a Na Klaudě.

 

Od roku 1990 je obec Jivno samostatná s vlastním obecním úřadem. Od tohoto roku se v obci provedla částečná rekonstrukce budovy bývalé školy, ve které se vyučovalo až do roku 1972 a nyní je zde obecní úřad. Dále byla v obci opravena místní kaple sv. Vojtěcha z roku 1876, která byla začleněna mezi kulturní památky. V této kapli se pak každoročně koncem dubna koná Svatovojtěšská pouť a v květnu již tradičně májové pobožnosti. Na návsi stojí opravený návesní kříž a v parčíku pak pomník padlým vojínům v první světové válce. Katastrem obce prochází značená turistická stezka, která vede po červené značce z obce Hlincova Hora přes rybník Mrhal, samotnou obec Jivno a dále směrem na Lišov k výškovému bodu s pomníčkem Locus perennis lidově zvaný "Střed Evropy". V minulém roce byla v obci dokončena plynofikace a kanalizace.

 

V obci aktivně působí Sbor dobrovolných hasičů, který byl založen roku 1898. Hasiči jsou v obci jediní, kteří se podílejí na udržování tradic v obci. Pořádají zde hasičský ples, pouťovou a posvícenskou zábavu.

 

Počet obyvatel obce se vždy v letním období zvyšuje, neboť u rekreačního rybníka Mrhal, který je pověstný svou hloubkou 17 metrů, se nachází zhruba 200 chat. V parném létě tento rybník poskytuje příjemné ochlazení pro všechny návštěvníky. V současné době byla v Jivně zahájena výstavba nových rodinných domků. Tím se počet obyvatel zvyšuje a obec se nevylidňuje. Vzhledem k nejvýše položené obci v okolí Českých Budějovic je zde v zimním období příležitost pro vyznavače zimních sportů. Osvěžit a občerstvit se může návštěvník, který do obce zavítá v několika místních pohostinstvích a vinárně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jivno (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)