Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » pomník, památník » Pomnik Emanueala Hrubeho - Občov (pomník)

Pomnik Emanueala Hrubeho - Občov (pomník) [46373]



Umístění: severozápadní část obce

Emanuel Hrubý byl český a československý politik, meziválečný senátor Národního shromáždění.

Absolvoval gymnázium v Příbrami a v Praze, kde maturoval. Nato vstoupil na fakultu právnickou v Praze, přerušil však studia a věnoval se učitelství. Nastoupil jako učitel do Tachlovic, pak byl přeložen do Radovesic u Libochovic. Angažoval se zde v Národní jednotě severočeské (je uváděn jako starosta). Pak opustil povolání učitele a stal se redaktorem listu Hlas Podřipska. Byl v té době pro politické delikty v Libochovicích žalářován.

V roce 1897 odešel jako první tajemník nové agrární strany do Prahy. V roce 1897 se podílel na zemském sjezdu českého rolnictva a jistou dobu vedl i řečnické kurzy národně-sociální strany. Zasedal ve výboru organizace nazvané Sdružení českých zemědělců pro království České, spolu s agrárními aktivisty jako Antonín Švehla nebo Karel Prášek.

V této fázi ale stále agrární hnutí představovalo volnou součást mladočeského politického proudu. K definitivnímu osamostatnění došlo na sjezdu Sdružení českých zemědělců pro království České v lednu 1899 v Praze. Hrubý jako tehdejší tajemník sdružení se stal i tajemníkem nově ustavené České agrární strany.

Ve volbách roku 1901 byl za agrárníky zvolen poslancem Říšské rady (celostátní parlament) za kurii venkovských obcí, obvod Kolín, Poděbrady, Nový Bydžov atd. V Říšské radě setrval do konce jejího funkčního období, tedy do roku 1907. V zemských volbách roku 1901 se pak stal poslancem Českého zemského sněmu za kurii venkovských obcí, obvod Říčany.

Počátkem 20. století se angažoval také v České straně státoprávně pokrokové. Zúčastnil se jejího sjezdu v roce 1912 a přednesl projev na téma celní odluky Předlitavska od Uher. Po parlamentních volbách v roce 1920 získal za Republikánskou stranu zemědělského a malorolnického lidu (agrárníky) senátorské křeslo v Národním shromáždění za pražskou župu. Mandát obhájil v parlamentních volbách v roce 1925 a parlamentních volbách v roce 1929. V senátu zasedal do roku 1935.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)