Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Popovice (část obce) [46167]



Popovice ležící jižně od Třesovic. První písemná zmínka o Popovicích je z roku 1398. Roku 1448 držel místní tvrz s vesnicí rytíř Jan z Popovic. Na počátku 16. století držel popovické zboží Beneš Sendražický ze Sendražic, který jej roku 1512 prodal Mikuláši Trčkovi z Lípy na Lichtenburce a Smiřicích. Po něm následovala celá řada šlechtických jmen např. Šraňk Bohdanecký z Hodkova, Bořek Ostrovský ze Skalky, Heřmanští ze Sloupna a páni ze Svojkova. Po třicetileté válce připadly Popovice jezuitům, kteří jim vládli až do zrušení řádu v roce 1773. Zánik církevního panství znamenal rozparcelování celého panství, tím přešel dvůr roku 1806 do rukou Riedlů a brzy nato jej odkoupili Harrachové. V polovině 19. století dvůr vyhořel a později jej získala rodina Kadečkova.

Od roku 1850 byla obec Popovice samostatnou politickou obcí. V letech 1976 – 2001 patřila obec k Nechanicím. Od 1. 1. 2002 tvoří obec Popovice místní část obce Třesovice.

Pozoruhodnou architektonickou památkou Popovic je starý roubený mlýn na bystřickém náhonu. Vedle mlýna, uprostřed obce, stojí památný dub jehož stáří se odhaduje na více než 600 let. V Popovicích působí Sbor dobrovolných hasičů, který byl založen roku 1910. Uprostřed obce u křižovatky stojí pomník padlým v 1. a 2. světové válce a pomník obětem prusko – rakouské války roku 1866.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Popovice (obec) Benešov
obec, osada Vysoké Popovice (obec) Brno-venkov
obec, osada Popovice (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Velké Popovice (obec) Praha-východ
obec, osada Popovice (obec) Brno-venkov
obec, osada Popovice (městská část) Beroun
obec, osada Popovice (část obce) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)