Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Bukovsko (městys) [4609]



Městys se nachází na severním okraji Třeboňské pánve a patří do oblasti Pšeničných Blat. Leží při silnici směřující z Českých Budějovic přes Veselí nad Lužnicí do Prahy, cca 25 km od Českých Budějovic.

Centrem Dolního Bukovska je obdélné náměstí, v jehož severní části stojí lipami obklopený farní kostel Narození Panny Marie, dále zde najdete poštu, úřad městyse, lékárnu, ordinaci praktického lékaře a stomatologa, restauraci, knihovnu, kino, mateřskou školu a samozřejmě školu, jejíž budova pochází z roku 1906.

První zpráva o městečku, které bylo původně královským majetkem, pochází z roku 1323, kdy je směnou získal Petr z Rožmberka. Ve středu velkého obdélného tržiště umístěný ranně gotický farní kostel, jehož architektura je kladena do doby kolem roku 1260, přitom naznačuje, že k vysazení Bukovska došlo zřejmě za vlády krále Přemysla Otakara II. V roce 1349 je zmiňována místní tvrz, která však po připojení k třeboňskému panství zanikla. Doloženo je rovněž vybírání mýta.

V průběhu 16. století udělili Rožmberkové obyvatelům městečka právo od úmrti, právo pořádat tři výroční trhy a dočasně též právo várečné. Osvobození Bukovských od všech druhů robot rozšířili „na věčné časy“ v roce 1612 páni ze Švamberka. V roce 1622 je městečko označováno jako pusté, později bylo znovu dosídleno vnitřní kolonizací.

V Dolním Bukovsku napsal Alois Jirásek část románu „Proti všem“, částečně se odehrávajícího v jeho okolí. V současnosti má obec včetně přičleněných osad Pelejovice, Sedlíkovice, Popovice, Hvozdno, Bzí, Radonice a Horní Bukovsko zhruba tisíc pět set obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dolní Bukovsko (městys) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)