Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dívčice (obec) [4606]



Obec  Dívčice  v současné  době  zahrnuje  místně odloučené  části: Dívčice (Dívčice ves  a Dívčice  nádraží), Zbudov, Novosedly, Česká  Lhota, Dubenec a  má 585 stálých obyvatel z toho 11 cizinců. Dívčicko představuje rozhodující část  rozlohy  tzv.  Zbudovských  blat.  V  dávné  minulosti   se   jednalo  o  močálovitá   území   na  rozhraní   kmenových   zájmů  starých  Doudlebů a Netoliců  a  patřila  dlouho  českým  knížatům  a  králům.  Blata po osídlení v 11. století  byla  postupně  hospodářsky  kultivována  na  pastviny,  pole a rybníky.

Zakladateli tzv. dívčického panství byl od konce 14. století rozvětvený rod pánů ze Sudoměře, který se zasloužil o vybudování 2 tvrzí, hospodářského dvora, pivovaru a nových chovných rybníků. Od poloviny 16. století připadly Dívčice pod hlubocké panství. Od roku 1661 vlastnil Hlubokou rod Schwarzenbergů. Osudy ostatních vsí byly prakticky souběžné.  V těsném sousedství Dívčic je řada rybníků (Blatec, Březovec, Nová, Černá). Vodní plochy na blatech jsou vyhledávanými hnízdišti vodního ptactva.

Po vybudování nádraží na křižovatce hlavní železniční trati České Budějovice - Plzeň s vedlejší tratí do Netolic se uskutečnila ( v 60. a 70. letech min. stol.) rozsáhlejší výstavba rodinných domků.

 V současné  době  mají Dívčice (v obou  lokalitách Dívčice ves a nádraží) 254 obyvatel. Značnou část katastru tvoří zemědělská půda, která je hospodářsky využívána  zemědělským  podnikem  (ZOD  Sedlec)  a  několika  soukromými zemědělci. Množství  rybníků  obhospodařuje  Rybářství Hluboká nad Vltavou k chovu ryb.

V Dívčicích je sídlo obceního úřadu, pošta, dílny zemědělského podniku a řada malých podnikatelů (pila, truhlářství, stavebnictví) a hospoda. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dívčice (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)