Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » rezervace, přír.zajímavost » Dukovanský mlýn - Dukovany (rezervace)

Dukovanský mlýn - Dukovany (rezervace) [45853]

Přírodní rezervace (PR)

Dvě samostatné plochy (spojené ochranným pásmem) na pravém údolním svahu hluboce zaříznutého údolí řeky Jihlavy a přilehlé náhorní roviny, asi 2 km severo severozápadně od Dukovan, nad vodní nádrží Mohelno. Lokalitu I. (Nad Vodou) tvoří svah severní a severozápadní expozice nad údolím Jihlavy. Lokalita II. (Pohaniska)

leží na údolním svahu pravého přítoku Jihlavy a přilehlé plošinň holoroviny, od trati U Včelína k bývalému Dukovanskému mlýnu.

Lokalita leží v oblasti předpokládaného vlivu jaderné elektrárny Dukovany i vyrovnávací nádrže Mohelno na biotu, a proto je dúležitou monitorovací plochou. Husté borové mlaziny a keřové patro ve spojení s expanzí třtiny křovištní (Calamagrostis epigejos) na lokalitě II. výrazně snižuje množství světla, které se dostává k polykormonům lýkovce. Trvalý zástin má negativní vliv na jeho růst i rozmnožování. Proto se provádí vyřezávání keřů a kosení třtiny křovištní. Na okrajích pozemků dochází k častému splachu ornice z okolních polí a tím k nežádoucí nitrifikaci a sukcesi ruderálních druhů.

Vegetaci lokality I. tvoří převážně hadcové bory s výskytem perialpinských druhů v podrostu, místy se na jihozápadních svazích nacházejí nelesní enklávy s vegetací svazu Festucion valesiacae. Ve stromovém patfie borů převládá borovice lesní (Pinus sylvestris), méně je zastoupena nepůvodní b. černá (P. nigra), na svahu nad vodní nádrží rostou i dub zimní (Quercus petraea) a mahalebka obecná (Padellus mahaleb).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)