Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » zajímavost » Skleník - Luka nad Jihlavou (budova)

Skleník - Luka nad Jihlavou (budova) [45819]

Kulturní památka (KP)

Architektonicky zajímavá klasicistní stavba bývalé zámecké oranžérie sloužící jako skleník a byt zahradníka pochází z poč. 19. století. Jednopatrový obdélný objekt se středním rizalitem a prosklenou jižní stěnou byl v r. 2005 adaptován pro obytné účely.

Na severním břehu řeky Jihlavy proti zámku stojí obdélníková budova bývalé klasicistní zámecké oranžérie z počátku 19. století, která sloužila jako skleník (prosklená jednolitá jižní část) a byt pro zahradníka (dvoupodlažní severní část). V současnosti slouží po radikální úpravě k bydlení. Stavba je jednopatrová, obdélníkového půdorysu se středním rizalitem.

Čelní fasáda je členěna nízkou soklovou podezdívkou, nad níž se nachází mírně skloněná prosklená stěna v dřevěné konstrukci zakončená mohutným fabionem. Boční fasády jsou zděné. Rizalit tvoří tři úzké arkádové výklenky, v přízemí prolomené pravoúhlým vchodem, v patře třemi okny. Okna jsou půlkruhově zaklenuta. Rizalit je završen ořímsovaným trojúhelníkovým štítem. Boční fasáda je v patře prolomena jedním půlkruhově zaklenutým oknem v mělkém vysokém rámu, a dvěma okenními osami s menšími pravoúhlými okny v přízemí. Podstřešní profilovaná korunní římsa nese valbovou střechu členěnou dvojicí malých půlkruhových vikýřů.

Původní dispozice skleníku byla řešena jako podélný dvoutrakt. Přední trakt byl tvořen jednolitou prosklenou prostorou, zadní trakt byl dvoupodlažní a rozdělen vždy na pětici nestejných místností. Místnosti byly částečně zaklenuty, částečně zastropeny trámy se záklopy. V rámci rekonstrukce interiéru a radikální přestavby na byt byla původní dispozice pozměněna a mimo jiné vyměněna velká část stropů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)