Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Česká Lípa » obec, část obce (osada) » Skalice u České Lípy (obec)

Skalice u České Lípy (obec) [4574]



Skalice u České Lípy se nachází 1 km jihozápadně od Nového Boru, 7 km severně od České Lípy. Obec leží v údolí pod Skalickým vrchem (Český kopec) a Chotovickým vrchem podél potoků Sporka a Okrouhlický. Právě Skalický vrch je velmi zajímavou přírodní památkou. V průběhu posledních 2 století zde probíhala těžba pískovce a tím vznikl podzemní labyrint s mnoha sály. Dnes je tato oblast registrovanou „Evropsky významnou lokalitou“ pro výskyt a přezimování netopýrů.

Tuto lokalitu navštěvují mezi jinými také filmaři, kteří zde točí pohádkové filmy (scény v jeskyních). Na vrcholu stával v minulosti malý horský hostinec, jehož základy se zde nacházejí dodnes. Skalicí prochází něklik cyklotras. V obci se nachází mateřská škola a základní devítiletá škola, pošta, obecní knihovna, fotbalové a multifunkční hřiště. Působí zde Sbor dobrovolných hasičů, Sportovní klub (fotbal a kuželky), Střelecký klub, Rybářský spolek, Cyklistické sdružení, Obora daňčí a jelení zvěře.

První historická zmínka o Skalici pochází z roku 1226. Obec leží na staré zemské cestě z Čech do Lužice. Měla také vliv na rozvoj mezinárodního obchodu, především exportu skla z Lužických hor. Tehdejší obyvatelé se živili převážně zemědělstvím a od 16. století se zde rozvíjel sklářský průmysl.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Skalice u České Lípy (obec) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)