Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Okrouhlá (obec) [4569]



Podhorská ves je vzdálena 2 km SZ od Nového Boru, na okraji zalesněných svahů. Katastrem obce procházejí dvě chráněné krajinné oblasti – České středohoří a Lužické hory.
Obec vznikla v údolí Skalického potoka za takzvané druhé kolonizace, počátkem 16. století. První datovaný zápis názvu obce, totiž „ves a les jménem Scheibe“ pochází z roku 1543. Ves patřila k vzdálenému panství novozámeckému (Nový zámek se dnes jmenuje Zámek Zahrádky). Mezi majiteli byli Anna ze Salhausenu, páni z Vartemberka a Albrechtovi z Valdštejna. Po slavném vojevůdci zavražděném v Chebu v roce 1634 připadla moravské větvi Kouniců, kteří Okrouhlou vlastnili až do 20. století.
Výroba a zušlechťování skla se staly pro Okrouhlou tradičním vývozním artiklem. V 1. pol. 17. stol. zde byla tabulová huť skelmistra Jana Václava Müllera. Další úspěšný podnikatel, majitel malírny skla a zhotovitel chrámových oken i pro císařský dvůr Karel Meltzer vybudoval roku 1893 v dolní části obce na jihu neobvyklou pseudogotickou stavbu, šestiboký objekt z pískovcových kvádrů s opěrnými pilíři, lomenými okny a nízkou střechou, která jeho závodu sloužila jako vzorkovnice. Námětem soch na sloupech byly alegorie Průmyslu a Hospodářství. Celá stavba, zapsaná do seznamu památek, je v havarijním stavu, řada soch byla odvezena. Trpí spory dvou soukromých vlastníků. Přiléhá k podlouhlému venkovskému stavení čp. 93, kde mistr a jeho lidé pracovali. Podnikavý Meltzer zde i ve svých dalších provozovnách zaměstnával mnoho různých profesí a také díky tomu své vitráže dodal i na Všeobecnou zemskou výstavu a jubilejní výstavu v Praze. Provozovnu přestěhoval roku 1900 do Žitavy a vzorkovna zde sloužila do roku 1907, kdy majitel zemřel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Okrouhlá (obec) Cheb
obec, osada Okrouhlá (obec) Písek
obec, osada Okrouhlá (obec) Blansko
obec, osada Okrouhlá (obec) Česká Lípa
obec, osada Okrouhlá Radouň (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)