Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Libchava (obec) [4556]



Malá obec nacházející se 4 km od České Lípy v Libereckém kraji.

Horní Libchavou protéká potok zvaný Libchava, od něhož je odvozen název obce. Obec má má rozlohu 1037,68 ha s 1 000 obyvateli, nadmořská výška obce je 350-412 m. n. m. Na jihovýchodním okraji obce stojí zámek a nedaleko také zbytky zříceniny hradu Klinštejn.

První zmíňky o obci jsou z roku 1352, ale v té době se ves nazývala Chotohošť. Název pravděpodobně vycházel z Chotohostova dvorce. Ve 14. a 15. stol. byla Horní Libchava rozdělena mezi dva až tři držitele svobodných nebo manských dvorců. V 2.pol. 14.stol. byla obec rozdělena mezi tři majitele - vladyky z Konojed, bratry ze Skalky, pány z Klinštejna. Na konci 14.stol. patřila obec Berkům z Dubé a z Lipé.

Za husitských a lužických válek i Janu Kúskovi, spřízněnému z Klinštejny. V 16. století získal obec do držení rod Salhausenů, tedy i manžel Anny Salhausenové - Prokop z Vartemberka, jehož syn Jindřich postavil v roce 1574 zámek, který si zachoval původní renesanční ráz. V roce 1611 postoupil Jindřich hornolibchavské panství své neteři Dorotě, provdané Berkové, která ho záhy, po 3 letech prodala Jindřichu Pencíkovi z Pencíku.

Roku 1623 koupil toto konfiskované panství Vilém Vratislav z Mitrovic, jehož znak nalezneme vytesávaný v kameni na jižní stěně zámku. Ten panství odkázal svému bratru Zdeňkovi, po něm se ho ujali jeho synové. Avšak v roce 1653 bylo libchavské panství přiřknuto maltézskému řádu, kterému patřilo až do vzniku samotného Československa. V roce 1930 statek o rozloze přes 700 ha i se zámkem získala Severočeská stromovka, rodinná akciová společnost. Za okupace byly v zámku zřízeny ubytovny pro Říšskou pracovní službu. V letech 1943 - 45 patřil zámek k hospodářství SS, zvanému Malta. Po skončení války byl zkonfiskován a přešen do správy Státních lesů. Roku 1964 jej získala Československá armáda až do roku 2003, kdy jej získala obec Horní Libchava. V současné době probíhá rekonstrukce zámku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Libchava (obec) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)